Доступність посилання

ТОП новини

Подія 2001-го року у світових засобах інформації


Подія 2001-го року у світових засобах інформації

Прага, 26 грудня 2001 – Згідно із проведеними інформаційним агентством Асошіейтед пресс дослідженнями, більшість журналістів у різних країнах світу назвали головною темою цього року у засобах інформації терористичні акти у США 11-го вересня. На думку журналістів, ці трагічні події буквально приголомшили світ.

Терористичні акти не лише приголомшили людей у багатьох країнах світу, а й безпосередньо заторкнули їхнє життя. Серед приблизно трьох тисяч загиблих у Світовому торговельному центрі в Нью-Йорку були громадяни принаймні із 26 країн світу. Приміром, навіть у такій країні, як Бангладеш наступного дня після терористичних актів телефони в місцевих газетах не втихали. Люди намагалися довідатися про своїх близьких, яких лише в самому Нью-Йорку працює 250 тисяч. Агентство Асошіейтед пресс провело анкетування у 75-ти газетах і на радіостанціях у 24-х країнах. Другою за порядком темою статей і передач із десяти інших тем журналісти назвали страх перед антраксом, тобто бацилою сибірки. Хоча від анонімно розісланого поштою порошку антраксу протягом кількох місяців залинуло лише п’ятеро осіб (до речі, в дорожних катастрофах щодня гинуть тисячі людей), то страх перед зараженням сибіркою перевершив саму загрозу.

При цьому варто навести й ішні гарячі теми року у засобах інформації в різних країнах світу. Третє місце займає тема ізраїльсько-палестинського конфлікту, яка поступається перед темою номер 2 лише одним процентом.

Із 75-ти газет і радіостанцій деякі, зрозуміло, на перші місця висунули події регіонального значення, як, наприклад, югославські журналісти назвали головною подією цього року арешт колишнього югославського комуністичного лідера Мілошевича. Тим часом, після підрахунку усіх голосів, ця подія зайняла лише п’яте місце.

Асошіейтед пресс наголошує на відсутності поважних розбіжностей серед журналістів у розкладці подій цього року. Так минулого, 2000-го року в аналогічному дослідженні перше місце зайняли президентські вибори у США і пізніші дискусії навкола голосів, відданих за Ґора і Буша. Проте тоді вибори назвали подією номер 1 лише 20 із 50-ти опитаних представників засобів інформації. Інші головними подіями називали свої регіональні проблеми.

Отже, варто коротко докінчити перелік десяти головних подій цього року, підготований агентством Асошіейтед пресс. 4-те місце займає прикінцева перемога президента США Буша у виборах після додаткових підрахунків голосів виборців. 5-те місце, як було згадано, арешт Мілошевича, 6-те місце – тема економічного спаду у світі, 7-ме – хвороба скажених корів, яка допровадила до знищення значної кількості поголів’я худоби в європейських країнах. 8-ме місце у засобах інформації зайняло впровадження від нового року спільної європейської валюти, 9-те - залучення Китаю до Світової торговельної організації, а 10-те поділили дві теми: розкол у лавах країн «великої сімки», а також убивство родини монарха Непалу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG