Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт


Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 28 грудня 2001 – Напруження між Індією і Пакистаном після вибуху, влаштованого терористом-самовбивцею в будинку індійського парламенту, далі зростає. Індія звинуватила в теракті підтримуваних Пакистаном ісламських сепаратистів Кашміру. Обидві країни оголосили про введення дипломатичних санкцій і підтягли свої війська до кашмірського кордону.

Незважаючи на дипломатичні зусилля, зокрема з боку Сполучених Штатів, урегулювати напруження, обидві сторони, як видно з усього, готуються до можливого збройного конфлікту. Міністр оборони Індії заявив, що до кінця цього тижня Індія закінчить розміщення своїх військ уздовж кордону з Пакистаном. Тим часом міністр закордонних справ Індії оголосив про впровадження низки дипломатичних та економічних санкцій проти Пакистану, звинувативши пакистанські таємні служби у підтримці ісламських сепаратистів у частині Кашміру, що належить Індії, і в причетності до останнього терористичного акту в індійському парламенті. Ісламабад відкинув ці звинувачення.

Згідно з оголошеними санкціями, найближчим часом половина пакистанських дипломатів повинна залишити Індію. Заборонено також пакистанським літакам пролітати над індійською територією або приземлятися в індійських аеропортах. Пакистан тим часом оголосив аналогічні санкції.

Водночас уздовж кордону між Пакистаном і індійським штатом Кашмір триває перестрілка між військовими підрозділами обох країн. Протягом останніх трьох десятиліть невирішена проблема Кашміру допровадила до двох широкомасштабних воєн між обома країнами і до низки менших збройних конфліктів. Однак нинішня ситуація набагато складніша тим, що протягом останніх років обидві країни здобули ядерну зброю.

З цієї причини Сполучені Штати включилися до дипломатичної акції з метою врегулювати конфлікт. Індія й Пакистан належать також до антитерористичної коаліції, і нинішнє напруження між сторонами, як підкреслюють оглядачі, може серйозно загальмувати спільні зусилля в боротьбі з міжнародним тероризмом. Держсекретар США Пауел перервав свої різдвяні канікули і провів телефонні переговори з президентом Пакистану Мушаррафом і міністром закордонних справ Індії Сінґгом. Хоча обидві сторони погодилися з закликами Пауела про потребу врегулювати напруження дипломатичними заходами, нічого поки що по суті не змінилося.

Міністр оборони США Рамсфелд висловив тим часом серйозне занепокоєння з приводу того, що Ісламабад має намір відтягти свої головні військові сили з кордону з Афганістаном, де вони перекривали шляхи для втечі до Пакистану решток бойовиків Аль-Кайди, і перекинути ці сили на кордон із індійським штатом Кашмір. Дипломати наголошують при цьому на особливо делікатній і тяжкій ситуації Сполучених Штатів у цій справі, які намагаються зберегти безсторонність у своїй посередницькій місії і намагаються припинити суперечку, що базується на історичній ворожнечі між Індією й Пакистаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG