Доступність посилання

ТОП новини

Природоохоронці на Прикарпатті закликають запобігти масовому передноворічному вирубуванню ялинок


Природоохоронці на Прикарпатті закликають запобігти масовому передноворічному вирубуванню ялинок

Івано-Франківськ, 28 грудня 2001 – Природоохоронці на Прикарпатті закликають владу та населення реґіону всіма заходами запобігти масовому передноворічному вирубуванню ялинок. Щороку в результаті несанкціонованих вирубувань гинуть тисячі молодих дерев.

Для того щоб виросла ялина, необхідно від 10 до 20 років. На передноворічних офіційних розпродажах в Івано-Франківську покупцям переважно пропонують молоді смереки. Робиться це для того, щоб зберегти ялину білу – унікальне дерево українських Карпат, яке не лише активно наповнює атмосферу киснем, а й утримує корінням близько тонни вологи. Зі смоли цього дерева виробляють також унікальні ліки.

Упродовж останніх років відбувається не лише браконьєрське вирубування ялини. Це дерево працівникам лісгоспів напередодні Нового року видають у вигляді зарплати. Ціна ялинок падає до 50 копійок за одне дерево.

Каральні ж санкції до порушників природоохоронного законодавства неймовірно м’які. Для прикладу, за браконьєрське вирубування однієї ялинки штраф сягає від 80 до 170 гривень, а незаконна торгівля чи придбання ялинки можуть бути покарані штрафом у розмірі 17 гривень.

Природоохоронці наголошують, що грошові штрафи, які застосовуються до браконьєрів, є неспівмірними з тією шкодою, якої зазнають карпатські ліси в передноворічний та різдвяний час. Населення реґіону також закликають виявити громадянську свідомість і не вирубувати хвойний молодняк на новорічні ялинки, адже мешканці Прикарпаття повинні врешті усвідомити, що штрафними санкціями проблеми не вирішити. Ліс намагаються зберегти задля спільної користі всіх, хто проживає на території українських Карпат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG