Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: ініціативи нового уряду на тлі заяв бін Ладена


Афганістан: ініціативи нового уряду на тлі заяв бін Ладена

Прага, 28 грудня 2001 ― Цього тижня новий уряд Афганістану розпочав виконувати свою нелегку місію відбудови країни, знівеченої десятиліттями війни. Новий лідер Афганістану Хамід Карзаї говорить про щастя бачити, “як сонце знову сходить над цією землею”, про перемоги боротьби з тероризмом. Але головне питання – де Усама бін Ладен – залишається відкритим. Уривки його останнього відеозапису не пролили світла на місце перебування містичного терориста.

Головне питання для нового уряду Афганістану - це безпека. Минулими вихідними до країни прибули перші війська багатонаціональних сил безпеки ООН; це 80 британських морських піхотинців. Афганське керівництво сподівається, що найближчим часом буде чітко визначено місію цього загалом 3-тисячного континґенту.

В інтерв’ю агентству Асошієйтед Прес новий афганський лідер Карзаї сказав, що терористів майже зліквідовано, проте боротьба ще триває, і тому авіаудари залишаються поки що актуальними.

Міністр закордонних справ Афганістану Абдулла сказав, що залишки бін Ладенівської мережі Аль Каїда продовжують діяти: “У деяких місцевостях на півдні Афганістану, ми гадаємо, ще збереглися частки Аль Каїди. Їх також бачили і навколо Кандагара”.

Американські вертольоти патрулюють Кандагар у пошуках решти бойовиків Аль Каїди, піхотинці прочісують місцевість Тора Бора, де, можливо ховається Бін Ладен, але пошук не вдається.

Учора невгамовний терорист знову з’явився на телеекранах. Арабськомовна телемережа Аль Джазіра показала відеокасету з його новим тридцятитри вилинним посланням, у якому бін Ладен сказав, що теракти проти Америки мали на меті змусити США припинити допомогу Ізраїлеві. Адміністрація президента США Джорджа Буша назвала цей запис черговою терористичною пропагандою, а заступник міністра закордонних справ Британії Пітер Гейн вважає, що це було новим підтвердженням вини бін Ладена.

Проте, яким не був би зміст відеострічки, цей запис не проливає світла на місце перебування лідера терористів і взагал, не дає зрозуміти, чи живий бін Ладен. На думку деяких експертів, принаймні ще в середині цього місяця він був живий, тому що згадує у своєму посланні американські рейди в Афганістані, які розпочалися в середині грудня.

Генеральний менеджер телеканалу Аль Джазіра, що демонстрував відеозапис, говорить, що йому не відомо, коли зроблено запис і коли касету відправлено з Пакистану. Дві доби стрічка пролежала поміж кур’єрської пошти на секретарському столі, перш ніж один із співробітників телеканалу помітив цей пакунок від терориста. Аль Джазіра – єдиний канал, через який Усама бін Ладен намагається завоювати серця арабів і мусульман, щоб потопити новий прозахідний уряд Афганістану, який він назвав американськими маріонетками.

Тим часом деякі оглядачі трактують останнє послання бін Ладена як заклик до нових ударів по американській економіці. Він сказав, що дуже важливо вдарити по американській економіці усіма можливими засобами, і згадав 19 терористів–самогубців, які завдали шкоди західній економіці на трильйони доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG