Доступність посилання

ТОП новини

За повідомленнями з Пентагону, Сполучені Штати відряджають війська спецназу та морських піхотинців, щоб зловити лідера талібів


За повідомленнями з Пентагону, Сполучені Штати відряджають війська спецназу та морських піхотинців, щоб зловити лідера талібів

Нью-Йорк, 2 січня 2002 – Мулла Мохамад Омар, лідер талібського режиму, переховується, згідно з останніми інформаціями, десь у гірській місцевості південного Афганістану. Тож американське Центральне Командування має намір відрядити для полювання за Омаром значну кількість віськ, на додаток до збройного афганського контингенту, очолюваного воєводою на ім’я Гул-Ага Ширзай, який контролює місцевість в районі міста Кандагар. Загони Ширзая нині воюють проти бригади талібів, чисельністю приблизно 2000, котрі переховуються біля містечка Багран у провінції Гелманд. У Пентагоні вважають, що цей загін талібів захищає самого муллу Омара. Ця інформація, як повідомляє Нью-Йорк Таймз, отримана американською розвідкою від місцевих жителів та шляхом перехоплювання телефонічних розмов між командирами талібів.

Офіційно Пентагон поки що відмовляється підтверджувати, можливо, з міркувань секретності, що він надсилає війська на пошуки Омара, але такі речі досить важко втримати у таємниці. Зокрема, фоторепортери інформаційних агенцій повідомляють, що бачили значну кількість американської морської піхоти у Кандагарському аеропорту, коли тих відправляли гелікоптерами до району містечка Багран. Крім того, знову ж таки за свідченням журналістів, загін військ спеціального призначення з озброєнням і спорядженням виїхав із Кандагара на джипах у напрямку на північний захід. Ці солдати прямували на допомогу афганським військам воєводи Ширзая.

Тим часом американський загін військ спеціального призначення здійснює бойові операції у районі Тора Бора, неподалік міста Джелалабад. Разом із афганськими військами вони прочісують печери, де засіли бойовики бін Ладена з терористичної мережі Аль-Каїда. Інші американські солдати загонів командос, включно зі снайперами, полюють на бойовиків Аль-Каїда, які намагаються втікти до Пакистану. Ситуація, пише Нью-Йорк Таймз, дещо ускладнюється тим, що бійці афганскої опозиції південних регіонів неохочі до бойових дій проти талібів, бо ж протистоять одні одним земляки-пуштуни.

Одначе президент Джордж Буш заявив на імпровізованій прес-конференції в Кроуфорді, штат Техас, що це лише питання часу, коли зловлять або вб’ють лідера талібів муллу Омара, як також Усаму бін Ладена. Щодо бін Ладена президент сказав, що той змушений втікати, але далеко не втече. Зважте, сказав Буш, ще якихось три місяці тому бін Ладен фактично контролював увесь Афганістан, велику країну, а нині він контролює хіба що печеру, в якій переховується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG