Доступність посилання

ТОП новини

Індія і Пакистан – протистояння триває


Індія і Пакистан – протистояння триває

Прага, 2 січня 2002 – Ситуація на індійсько-пакистанському кордоні в районі Кашміру залишається напруженою. В ніч із вівторка на середу відбувся інтенсивний бій, а загалом протягом минулої доби загинуло з обох сторін щонайменше 13 військовослужбовців.

Разом із тим оглядачі висловлють оптимізм щодо можливості мирного врегулювання нинішнього індійсько-пакистанського конфлікту.

Індія і Пакистан, незважаючи на загострення у взаєминах, учора обмінялися списками ядерних об’єктів. На початку кожного року, починаючи з 1 січня 1992-го, індійська і пакистанська влади регулярно передають одна одній інформацію про стан і місце перебування своїх ядерних об’єктів. І цього разу обидві сторони знову підтвердили свою вірність домовленостям від 1988 року – не нападати на ядерні об’єкти однан одної.

Нинішнє індійсько-пакистанське напруження спричинив напад бойовиків на парламент Індії 13 грудня, в якому індійська влада звинуватила терористичні угруповання «Лашкар-е-Тайба» і «Джайш-е-Мохаммад», що базуються на пакистанській території, а також укотре звинуватила офіційний Ісламабад у підтримці кашмірських сепаратистів.

Влада Пакистану поступово виконує вимоги Індії щодо заборони діяльності антиіндійських терористичних організацій на своїй території. На сьогодні згадані організації «Лашкар-е-Тайба» та «Джайш-е-Мохаммад» уже заборонені. Здійснено нові арешти членів цих угруповань, і число ув’язнених сягає 150. Загалом офіційний Ісламабад займає примирливішу позицію, тоді як Індія до цього часу провадила активний дипломатичний наступ, вимагаючи рішучіших дій щодо викоріненя антиіндійського тероризму, у тому числі і в районі Кашміру.

Індійська влада відкинула пропозицію пакистанської сторони щодо зустрічі лідерів обох країн на саміті Асоціації реґіонального співробітництва країн Південної Азії, що проходитиме 4–6 січня у столиці Непалу.

Тим часом посередником у вреґулюванні індійсько-пакистанського конфлікту збирається виступити британський прем’єр-міністр Тоні-Блер, який цього тижня вирушить до реґіону, аби особисто зустрітися з лідерами Індії і Пакистану та закликати їх відновити мирний діалог.

Із 1947 року, від часу проголошення незалежності від Великобританії, Індія і Пакистан тричі воювали між собою, із того двічі – через проблему Кашміру.

Наступного тижня Індія розпочинає найбільші за останні 15 років військові маневри поблизу кордону з Пакистаном. У 1987 році подібні індійські військові навчання ледве не призвели до широкомасштабного збройного конфлікту між двома країнами.

Нинішня ситуація на кордоні з Індією була головною темою на сьогоднішньому спільному засіданні уряду і Ради національної безпеки Пакистану під головуванням президента Первеза Мушаррафа. Індія і Пакистан привели свої війська до стану бойової готовності та перекинули до спільного кордону значні військові угруповання, устатковані сучасною бойовою технікою.

За останній тиждень унаслідок перестрілок на індійсько-пакистанському кордоні в районі Кашміру з обох сторін загинуло близько 100 осіб, здебільшого військовослужбовців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG