Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК дає підстави припускати, що під час виборчих перегонів приділятиме більше уваги поведінці представників мас-медія, аніж самих учасників перегонів


ЦВК дає підстави припускати, що під час виборчих перегонів приділятиме більше уваги поведінці представників мас-медія, аніж самих учасників перегонів

Київ, 2 січня 2002 – У ніч із 30 на 31 грудня в Україні офіційно стартувала передвиборча парламентська кампанія. Упродовж наступного місяця претенденти на депутатські мандати повинні зареєструватись у Центрвиборчкомі і отримати дозвіл на участь у виборчих перегонах, а ЦВК у свою чергу – сформувати виборчі комісії.

До 9 лютого, як заявив голова ЦВК Михайло Рябець, будь-яка передвиборна агітація, у тому числі і аналіз передвиборчих програм кандидатів у депутати, партій та блоків, у пресі заборонені. Кількаразові публічні попередження Рябцем журналістів щодо необхідності дотримання ними виборчого закону дозволили припустити, що під час наступних виборчих перегонів ЦВК більше уваги приділятиме поведінці представників мас-медія, аніж самих учасників перегонів.

Роль українських мас-медія в наступній виборчій кампанії, як уважає голова Центрвиборчкому Михайло Рябець, повинна полягати у звичайному інформуванні громадян про перебіг подій у державі без жодних коментарів. За словами пана Рябця, виборці зможуть “самі розібратись у кандидатах до парламенту”.

Звісно, при цьому голова ЦВК не згадує про конституційне право журналістів, як громадян України, вільно і всебічно обговорювати передвиборчі програми партій, блоків, кандидатів у депутати. А шкода, бо стаття 51 виборчого закону якраз і забезпечує представників мас-медія, як і інших громадян, цим правом.

Звісно ж, період до 9 лютого можна вважати винятком, оскільки чинне законодавство чітко регламентує, що таке передвиборна агітація, і передбачає доволі серйозні санкції щодо тих засобів масової інформації, які порушуватимуть виборчий закон.

Хоча, можливо, статті 51 і 56 виборчого закону і потребують окремого тлумачення вже не Михайлом Рябцем, а Конституційним судом, який, до слова, має на те виключне право. Бо, скажімо, якщо у новорічну ніч один із лідерів виборчого блоку на чотирьох різних телеканалах – більше, ніж президент Кучма – вітав українських громадян із Новим роком, то чи можна вважати це передвиборною агітацією? Або чи є, наприклад, прихованою агітацією за партію рекламний ролик, де її лідер золотим “Паркером” виводить послання на папері?

Безумовно, журналісти сьогодні – це об’єкти посиленої уваги Центрвиборчкому. Бо й правда, хто знає, чого від мас-медія можна чекати впродовж наступних трьох місяців?

Можливо, саме тому пан Рябець іще до початку виборчих перегонів не лише публічно, а й індивідуально по телефону, як це було у випадку із автором цих рядків, почав роз’яснювати окремі норми закону “Про вибори народних депутатів України”. Можливо, такої честі Радіо Свобода було вдостоєно через те, що в його програмі один із відомих українських політологів радив Рябцеві застосувати упереджувальні заходи щодо окремих посадовців, які вже демонструють зловживання своїм службовим становищем під час наступних виборчих перегонів? Хто знає. Але активність голови ЦВК, принаймні у проведенні юридичного лікнепу серед журналістів, викликає більше запитань, аніж дає на них відповідей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG