Доступність посилання

ТОП новини

Військові операції і полювання на Омара…


Військові операції і полювання на Омара…

Прага, 4 січня 2002 – У четвер американська авіація відновила бомбардування окремих об’єктів на території деяких провінцій Афганістану і міністр оборони США Доналд Рамсфелд заявив, що антитерористична операція на афганських теренах ще далека від завершення.

Доналд Рамсфелд у четвер також підкреслив для представників преси, що «ми хочемо захопити Осаму бин Лядина, Омара та інших лідерів Талібану і Аль-Каєди, тому продовжуємо працювати над цим… Але якщо б навіть ми їх зловили завтра, наша робота є ще далекою від завершення». Представники міністерства оборони США повідомили, що на четвер заарештовано 248 осіб, котрі пов’язані, так чи інакше, з рухом Талібан і Аль-Каєдою бин Лядина. Концентрувалася увага на деталях, наприклад, 225 із згаданого числа ув’язнених, тримають в Кандагарі, 14 – на території військового летовища в Баґрамі, 8-ох на одному з військових кораблів США і одного в Мазарі-Шарифі. Повідомляється також, що незабаром значна частина в’язнів буде переправлена до військової в’язниці на теренах військово-морської бази США Ґуантанамо на Кубі.

Тим часом в провінції Гільмед на півдні Афганістану тривали переговори нової афганської влади з представниками місцевих племен щодо видачі лідера талібів мулли Омара. Сьогодні навіть оприлюднено інформацію одного з міністрів перехідного уряду в Кабулі про те, що ніби-то Мохаммад Омар вже схоплений владою але якихось підтверджень з інших джерел та детальніших даних про це упродовж дня не надходило. Більше того, з’явилася інформація з уст глави перехідного афганського уряду Гаміда Карзая про те, що за його даними Омар все ще на волі і у разі його арешту він буде обов’язково переданий уряду США. Карзай сказав це у п’ятницю вранці одному з американських телеканалів.

Тим часом, пакистанська влада затримала у четвер в Ісламабаді колишнього посла талібів у цій країни і пояснює це необхідністю отримання інформації стосовно діяльності руху Талібан. З джерел Ассошіейтед Пресс сьогодні стало відомо, що близько 10 тисяч афганських біженців повернулися через таджицько-афганських кордон з території Таджикистану до своїх домівок у північній афганській провінції Кундуз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG