Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору. Все про Потебенька


Четвертий парламент: час вибору. Все про Потебенька

Київ, 8 січня 2002 - Сьогодні Генеральний прокурор України Михайло Потебенько, який посідає почесне 20-те місце у виборчому списку Комуністичної партії, дав прес-конференцію. Він спростував інформацію про свою відставку. І пояснив чому йде у Верховну Раду і чому у списку Компартії. Генерального прокурора записала моя колега Наталка Кудрик:

«Ви пам‘ятаєте, коли Генеральний прокурор піднімав актуальні питання, і коли була ситуація, щоб його усунути, комуністи тоді зайняли принципову позицію. Вони не боролися за прізвище «Потебенько». Вони боролися за справедливість. Якщо людина скоїла злочин, вона повинна нести відповідальність.

Вони прекрасно знають, що нинішня особа Генерального прокурора ніде себе не забруднила, щоб ставити питання про відставку. Ті, що ставили питання про відставку, подивіться в яких списках вони опинилися. І буде все ясно. Комуністи й тоді зайняли принципіальну позицію. Тому мені подобається їхня принципова позиція.

Я ж іду у Верховну Раду не тому, що роблю якийсь обмін, краще шукаю. Я нахожу якраз шлях той, який повинен сприяти моїй участі в ухваленні законів, які, насамперед, направлені на зміцнення економіки держави, матеріальногоь благополуччя нашого суспільства, на посилення боротьби зі злочинністю».

Тим часом політики коментують включення Михайла Потебенька до списку КПУ. Говорить голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, її фракція свого часу вимагала відставки Генерального:

«Комуністи і влада – це одне ціле. Так як Потебенько ховав злочини в надра своєї прокуратури, так як він покривав злочини цієї влади, то логічно було б очікувати, що саме в Комуністичній партії він знайде свій останній притулок».

А ось думка голови Соціалістичної партії Олександра Мороза:

«Це чудово. Я вважаю, що це дає відповідь на багато питань. Зокрема, чому Потебенько не був звільнений, коли він свідомо і послідовно, з великим бажанням, очевидно, з особистою зацікавленістю блокував розслідування справи Гонгадзе».

І нарешті залучення Генерального прокурора до списку своєї партії коментує перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко:

«Якщо вже люди такого рівня приходять до нашого списку, то це про багато що свідчить. Про те, що люди хочуть вести боротьбу за законність у нашому суспільстві, щоб не панували олігархічні клани».

Відразу після залучення Михайла Потебенька до списку КПУ з‘явилася інформація, що на його посаду буде призначено прокурора Києва Юрія Гайсинського, а прокурором столиці ніби мав стати Олексій Баганець. З ним спілкувалася Юлія Жмакіна:

«Ні. Я ніякий пост не збираюсь приймати. Треба, звичайно, зважити на те, що я находжуся на службі. Якщо буде ухвалене рішення Генеральним прокурором, то я змушений буду погодитися».

Про призначення Генеральним прокурором України Юрія Гайсинського чутки ходять ще з літа. Ось як він тоді пояснював, чому не очолюватиме найголовнішу прокуратуру держави:

«Для того, щоб бути Генеральним прокурором, ще декілька складових треба мати. На мій погляд, яких на сьогоднішній день у мене не вистачає».

Київський штаб блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» очолив народний депутат з фракції Українського народного руху Євген Жовтяк. Він відомий як активіст руху «Україна без Кучми». Я запитав його, чи це означає, що на Київщині «Наша Україна» діятиме під гаслом «Київщина без Кучми»:

«Оскільки я не є керівником власного штабу, а керівником штабу «Наша Україна», то я буду, в основному дотримуватися лінії, яку проводитиме блок. Але, безумовно, відтінок опозиційності до цієї влади буде значно більшим, ніж в інших областях України.

На Київщині в мажоритарних округах ведуться переговори. Особисто я балотуватимуся у своєму Києво-Святошинському та Ірпінському окрузі.

З партіями також ще переговори не велися. Були консультації з блоком Юлії Тимошенко, Соціалістичною партією і партією «Єдність».

А не для преси Євген Жовтяк повідомив, що на Таращанський виборчий округ поклав око один із засновників телеканалу СТБ Володимир Сивкович. Він напряму веде переговори з Центральтним штабом Віктора Ющенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG