Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса про Україну


Західна преса про Україну

Прага, 15 січня 2002 - “Україна, як тигр готовий до нападу” – під таким колоритним заголовком у понеділок з’явився коментар щодо місця України на міжнародній арені та її перспектив на майбутнє. Не вірно вважати Україну державою позбавленою іноземних інвестицій – вважає оглядач агенства Юнайтед Прес Інтернешнл. Він дуже оптимістично оцінює потенціал України, вважає її економіку перспективною, особливо з огляду на майбутнє розширення Євросоюзу, і прогнозує, що як тільки на чолі держави стане прагматик-реформатор, Україна перетвориться на економічного тигра у своєму регіоні.

Президента Кучму скинуть олігархи, яких він сам наплодив, і які стали частиною широкої про-реформаторської коаліції в Україні – такий прогноз подає оглядач агенства Юнайтед Прес Інтернешнл Сем Вахнін, Його коментар надрукувала у понеділок газета “Москоу Таймс”. Задовільнивши свої апетити награбованим майном, олігархи намагаються здобути собі повагу і доступ до західного ринку капіталів і кредитів. Їм потрібна дієздатна країна і так би мовити “більший пиріг”, а Кучма - лише символічний представник їхнього спотвореного минулого. Наймовірніше Кучму замінить прагматичний реформатор типу Путіна; і коли це станеться Україна може стати першим в регіоні економічним тигром – підсумовує оглядач Юнайтед Прес Інтернешнл.

Сем Вахнін не погоджується з тим, що рівень іноземних інвестицій в Україну занизький. Навпаки, стверджує він, близько 80-ти відсотків прямих іноземних інвестицій надходить в країну із Заходу, а не з Росії, як це звикли вважати. Для успішного економічного розвитку Україна має всі передумови: дешева робоча сила, (а за робочу годину тут платять в середньому 30 центів) приваблює підприємців з Америки, Центральної Європи і Росії. Поступове економічне зростання, стабільність гривні, зміцнення ринку капіталів справляють позитивне враження на інвесторів. У грудні минулого року провідні рейтингові агенства підвищили інвестиційні рейтинги України, і одразу ціна на українські єврооблігації різко зросла.

Оптимізму щодо стабільного економічного зростання додає й той факт, що після відставки популярного про-західного прем’єра-реформатора Ющенка, попри несприятливі прогнози, економіка України продовжувала ефективно діяти під керівництвом оновленого технократа Анатолія Кінаха. Сем Вахнін зазначає, що минулого року українські облігації принесли інвесторам понад 60 відсотків прибутків, що робить український ринок тимчасом найперспективнішим поміж нових інвестиційних ринків.

Щодо стабільного політичного майбутнього України оглядач Юнайтед прес Інтернешнл вбачає позитив і у поділі України на східну і західну. Поділ на націоналістично налаштований, про-західно орієнтований західний регіон і на про-російський із радянськими ностальгічними почуттями український схід, стверджує Вахнін не лише гарантує українцям присутність в обох світах, а й вилучає розкол країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG