Доступність посилання

ТОП новини

Чому Центвиборчком перекроїв мапу округів столичної області


Чому Центвиборчком перекроїв мапу округів столичної області

Київ, 18 січня 2002 - Обласна влада на Київщині серйозно готується до наступних парламентських виборів. До дрібниць продумуються усі деталі цієї кампанії, яка покликана зберегти в недоторканості і вертикаль влади, і підконтрольність місцевих рад області.

У регіональній пресі Київщини з’явилися списки 8 одномандатних округів з виборів народних депутатів України. Опубліковано і склад виборчих комісій, які будуть працювати з виборчою документацією та підраховувати голоси виборців.

Кількість округів, порівняно з попередніми виборами, не змінилася, а ось їхні центри у половині округів перемістилися до сусідніх районів. Подібної ситуації ви не знайдете в жодній області України.

Що ж криється за цими фактами, а головне, чиї інтереси відображені у таких діях політичного кравця в особі Центвиборчкому, який по-новому “нарізав” території округів столичної області?

Відповіді на ці запитання вже мають аналітики громадської організації – Комітету виборців України. Голова Київської обласної організації цього комітету Юрій Бут називає дуже промовисті факти, які , безсумнівно, викличуть цікавість громадськості.

Отже, всіх округів-8, і в половині з них відбулися дивні і прецікаві трансформації. Свій аналіз Юрій Бут почав з Виборчого округу № 93: “Наприклад, округ № 93 перемістився з Богуслава до Миронівки. Причина – нелояльність голови Богуславської районної адміністрації до голови обласної держадміністрації Засухи”.

Ще більша несподіванка підготовлена для жителів Василькова і району, який для голови обласної держадміністрації Анатолія Засухи та його дружини народного депутата Тетяни Засухи є чимось на зразок “родового гнізда”: тут зосереджені головні бізнесові інтереси подружжя.

Однак, за останні роки Васильків став для Засух справді гарячою точкою на карті області. Чому? Відвертий тиск на місцеву судову владу і фальсифікація виборів міського голови, які стали предметом судового розгляду ( і справа ця ще не завершена), провал сфабрикованої справи проти васильківця - правозахисника Леоніда Ковальчука ( який рішенням Верховного суду звільнений з ув’язнення) – все це створює для керівного подружжя деякі незручності.

І тут Центвиборчком знову врятував ситуацію. Юрій Бут розповідає:

“Дуже суттєвим є те, що центр округу № 94 перемістився з Василькова до Обухова. У цьому окрузі планує балотуватися народний депутат і дружина голови київської обласної держадміністрації Тетяна Засуха. Васильків - як би вотчина Засух, їм там повністю підконтрольна влада. Але ви знаєте, що наразі у Василькові сформоване сильне ядро, яке в опозиції до Засух. І є деякі результати опозиційної діяльності: наприклад, колегія Верховного Суду ухвалила рішення звільнити Леоніда Ковальчука”.

На попередніх виборах в обласної влади були неприємності з Бориспільськими суддями, тому центр виборчого округу № 98 перенесли з Борисполя до сусіднього Переяслава-Хмельницького. Так надійніше.

Є своя інтрига і у виборчому окрузі , що охоплює територію Ірпеня та Києво-Святошинського району. Голова Київської обласної організації Комітету виборців України Юрій Бут продовжує:

“Ще змінився округ № 95. Він був у Києві (Києво –Святошинський округ), а зараз перемістився до Ірпеня. Там планує балотуватися голова Київської обласної організації НДП Петро Мельник. За моїми даними, він отримав “благословення” Київської обласної влади”.

Як бачимо, на виборчій дорозі не повинно бути несподіваних віражів і ям, в разі чого досвідчених гонщиків мають підстрахувати “надувні подушки”. Дути є кому.

Таким чином, на Київщині все готове до наступних виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG