Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародна допомога Афганістанові


Мiжнародна допомога Афганістанові

Прага, 24 січня 2002 – Тема міжнародної економічної допомоги Афганістанові і далі залишається у центрі уваги західної преси. Проте, з огляду на триваючі міжетнічні і міжплемінні свари нині оглядачі дещо песимістичніше оцінюють перспективи швидкої відбудови цієї країни.

Коментатор газети «Вашінгтон пост» Майкл Келлі розглядає міжнародну конференцію країн-донорів у Токіо, присвячену наданню економічної допомоги Афганістанові, без зайвого оптимізу, притаманного першим, ще недавнім відгукам на цю тему. Незважаючи на обіцяні мільядри доларів на відбудову Афганістану, пише автор, розвиток подій у цій країні і далі викликає серйозну стурбованість. Попри той факт, що країни-донори зобов’язалися прийти Афганістанові з допомогою, веде далі коментатор, звідти надходять повідомлення, що бандитські групи продовжують грабувати склади з харчами і затримують конвої з гуманітарною допомогою. Афганістан, за словами Келлі, залишається країною тяжко озброєною, поділеною, напіванархічною і тому завчасу запрограмованою на невдачу попри будь-яку програму міжнародної економічної допомоги. Учасники конференції, пише автор, не приховували своїх побоювань, що їхні гроші підуть на вітер, тобто будуть змарновані. Тим часом члени афганського тимчасового уряду не приховували побоювань, що міжнародна допомога в мільярдах доларів може залишитися порожніми обіцянками. І ці побоювання, як підкреслює автор, викликають стурбованість. Що справді може підірвати кампанію допомоги, перестерігає автор, так це закінчення очолюваної Сполученими Штатами кампанії і передчасне проголошення перемоги, яке може призвести до втрати інтересу до цієї країни і байдужості.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті у своєму азійському виданні займає подібну позицію. 4 з половиною мільярди доларів, призначених для допомоги Афганістанові протягом найближчих років, пише газета, не змодуть принести особливої користі, якщо у цій країні не буде установлено законності й порядку. У зв’язку з цим, на думку газети, потрібні значні сили міжнародних миротворців, які допомогли б установити владу центрального уряду в Кабулі. Інакше Афганістан залишиться у небезпеці відновлення громадянської війни, яка свого часу привела до влади режим талібан. Грабежі стали нормальним явищем у цій країні, веде далі «Уолл стріт джорнел», і коли смеркає - люди бояться виходити зі своїх домів. Поза Кабулом ситуація набагато гірша. Провінційні ватажки, щоправда, дещо припинили міжусобиці, можливо, тому, що відновили свою владу на місцях після падіння талібану. Однак, як вважає газета, ці люди не мають наміру співпрацювати з урядом в Кабулі. Для зрушення цієї ситуації з місця і для того, щоб недопустити до поновної громадянської війни, підкреслює на закінчення газета, потрібні будуть радикальніші заходи (з боку міжнародної спільноти).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG