Доступність посилання

ТОП новини

Перший з-поміж найсильніших людей чеської промисловості, ще нещодавно – генеральний директор автомобільного гіганту «Шкода» став перед судом


Перший з-поміж найсильніших людей чеської промисловості, ще нещодавно – генеральний директор автомобільного гіганту «Шкода» став перед судом

Прага, 24 січня 2002 - Уявіть собі велику родину. Кожен її член вносить до спільної скарбнички свою долю, щоб усім, і йому також, жилось краще. Так би мало бути, так переважно є у великих родинах, де честь і прагнення порядку цінуються понад усе.

У 10-мільйонній чеський родині, але не тільки там, як свідчать факти, і досі дехто з колишньої компартійної номенклатури не прагне міняти старих звичок, щоб і далі вміло маніпулювати, плутаючи загальну кишеню з власною. Пан Любомір Соудек робив це надзвичайно спритно. За комуністичних часів він швидко і вміло просунувся по адміністративній драбині. Шлях від механіка на шахті до одного з працівників Міністерства промисловості колишньої Чехословаччини він пройшов за менше, ніж 20 років. Світле майбутнє, що відкривалось, йому зламала «оксамитна революція», та ненадовго. Вже в 1990-ому році пан Соудек опинився в кріслі генерального директора «Шкоди - Плзень». Від початку було ясно, що велике, підточене соціалістичним способом господарювання підприємство стоїть на межі краху, що рятувати становище потрібно негайно. І справді, пан генеральний директор почав діяти енергійно. Вже за кілька років він створив приватну фірму НЕРо, для якої почав активно черпати кошти, але не з власної кишені, а з сусідньої «Шкодовської». Великі суми позичалися, але забувалося їх віддати. Нині, за різними джерелами, Любомир Соудек винний державі близько 10 мільйонів американських доларів. Користуючись службовим становищем, він за вигідних умов брав державні позики, та не для рятування «Шкоди», а, як з´ясовується, для розвитку більш ріднішої фірми НЕРо. На думку правників, факти зловживань службовим становищем очевидні. За них буде потрібно відповісти.

Любомір Соудек – одна з акул національної промисловості в Чеській Республіці, тому суд, що розпочався в четвер, привертає таку увагу. Враховуючи, що наприкінці травня чехи обиратимуть новий Парламент, перебіг процесу набирає особливої ваги. Важко передбачити, чи схочуть, наприклад, лідери нинішньої правлячої соціально-демократичої партії втручатись до процесу. Не відомо також, які карти тримає в рукаві сам колишній гендиректор «Шкоди», який виправдовується тим, що все життя лише рятував підприємство від краху. Достеменно відомо тільки, що за спричинені значні матеріальні збитки державі Любомірові Соудеку може загрожувати 12 років тюрми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG