Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина відмовилася очолити міжнародний миротворчий контингент в Афганістані. Уряд ФРН не прагне до такої ролі в кризовому регіоні, заявив один із представників кабінету міністрів у Берліні


Німеччина відмовилася очолити міжнародний миротворчий контингент в Афганістані. Уряд ФРН не прагне до такої ролі в кризовому регіоні, заявив один із представників кабінету міністрів у Берліні

Німеччина, 30 січня 2002 – Питання про те, хто очолить після британців міжнародний миротворчий контингент в Афганістані, і надалі залишається відкритим. Раніше пропонувалося, щоб таку функцію взяли на себе німці. Навіть самі афганці хотіли б бачити на чолі миротворчих сил Німеччину, яка на відміну від багатьох інших держав не має якихось власних інтересів в їхній країні. Крім того, німці завжди брали активну участь у наданні гуманітарної допомоги Афганістанові. Не в останню чергу саме через це жителі цієї країни прихильно ставляться до німців.

Але, як з’ясувалося, ФРН не має достатнього військового, технічного та фінансового потенціалу для того, щоб очолити миротворчі сили, на що неодноразово звертала увагу Спілка військовослужбовців бундесверу. Навіть для забезпечення власного контингенту сил в Афганістані Німеччина мусила взяти в оренду українські транспортні літаки. Кінець-кінцем після зустрічі канцлера ФРН Ґергардра Шредера зі своїм міністром закордонних справ, а також главами фінансового та оборонного відомств один із представників уряду заявив, що Німеччина не прагне до керівної ролі в рамках миротворчих сил.

До речі, цю тему винесено також на обговорення під час зустрічі Шредера з президентом США Джорджем Бушем, яка має відбутися цього тижня у Вашингтоні. Тим часом представник уряду Німеччини Уве-Карстен Гає пояснив, що у разі, якщо ФРН все ж таки доведеться очолити міжнародний контингент в Афганістані, німці повинні будуть значно скоротити свою присутність на Балканах і відмовитися від командування миротворчими силами в Македонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG