Доступність посилання

ТОП новини

Усесвітня боротьба з тероризмом перестає закривати чеченську дійсність


Усесвітня боротьба з тероризмом перестає закривати чеченську дійсність

Прага, 31 січня 2002 - «Медовий місяць» певного зближення Росії зі Сполученими Штатами Америки і загалом із Заходом у ставленні до Чечні з погляду боротьби з тероризмом закінчується: попри невдоволення Росії її знову критикують за порушення прав людини в Чечні, а Захід знову вислуховує думки й чеченських представників.

Росія використовує війну з тероризмом як прикриття для скоєння «звірств» у цій республіці, стверджує міністр закордонних справ незалежницького керівництва Чеченської Республіки Ічкерія Ільяс Ахмадов.

Виступаючи в середу в Вашинґтоні на приватній зустрічі, він наголосив, що саме новітній американсько-російський антитерористичний альянс дав змогу Москві посилити воєнні дії в Чечні, що призвело до загибелі багатьох цивільних осіб і практично вбило й шанс на мирні переговори.

Це вже не перша публічна поява представника чеченських сепаратистів в американській столиці: минулого тижня Росія звинуватила США в «недружньому кроці», що суперечить боротьбі з тероризмом, коли Ахмадова прийняли працівники Державного департаменту США, хоча й на рівні невисоких службовців і в сторонньому приміщенні.

Так само й послові Франції в Москві російське зовнішньополітичне відомство вичитало в вівторок за зустріч наприкінці минулого тижня в Парижі кількох працівників французького міністерства закордонних справ та міністра освіти з іншим офіційним представником незалежницької чеченської влади Ахмедом Закаєвим - хоча саме з ним зустрічалися минулої осені й кремлівські урядовці, коли було зроблено невдалу спробу знову започаткувати мирні переговори між Москвою й ¢розним.

За таку саму недавню зустріч на невисокому рівні з представником Ічкерії дісталося від Росії й Великій Британії.

І того ж самого минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи викликала невдоволення Москви - в її резолюції повторено, що леґітимність військової акції проти терористів жодна держава, і Росія теж, не може використовувати як виправдання порушень прав людини й верховенства закону і відмови йти на політичне рішення. Асамблея згадує в цій резолюції, серед іншого, «переконливі свідчення» про порушення прав людини в Чечні з боку Росії, скоєні, зокрема, в перебігу так званих «зачисток», - і підтверджує, що «немає альтернативи мирним переговорам без передумов»; їхнім учасником має бути й останній обраний президент Чечні Аслан Масхадов чи його представники, що відкинуть насильство, вважає Парламентська асамблея Ради Європи.

Додамо, що спеціяльний представник президента Росії з дотримання прав людини в Чечні Владімір Каламанов у четвер визнав, що деякі операції «зачисток» таки відбулися з порушенням законності і в зв’язку з цим порушено кілька кримінальних справ щодо російських військовослужбовців. Але, додав Каламанов, «не провадити такі операції означає забезпечити зростання криміналу в Чечні».

Тож наразі перспектив для вреґулювання в цій північнокавказькій республіці не видно. Росія далі веде там свою лінію. Але, як свідчать останні події, всесвітня боротьба з тероризмом уже перестає закривати чеченську дійсність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG