Доступність посилання

ТОП новини

Кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих на Київщині перевищила півтисячі осіб


Кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих на Київщині перевищила півтисячі осіб

Київ, 1 лютого, 2002 - Cпеціалісти вважають, що це лише вершина айсберга, і справжня картина може виявитися набагато сумнішою.

Вся суть проблеми в тому, як потрапляють до цієї статистики люди, інфіковані вірусом Імунодефіциту людини.

За сьогоднішніми масштабами поширення в Україні цієї грізної інфекції ХХІ століття, Київщину можна вважати більш-менш благополучною областю. Але статистика, якою оперують медики, - неповна, оскільки її створюють люди, які звернулися до лікарів у зв’язку з різким погіршенням здоров’я, або ж виявили цю інфекцію випадково: приміром, при виїзді за кордон - в країну, яка в обов’язковому порядку вимагає необхідні медичні довідки.

Керівник Київського обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, який нещодавно почав діяти на Київщині, Марина Слободяник, аналізує поширення хвороби по районах і містах області: “Найбільш уражена у нас Біла Церква, там на обліку перебувають близько 200 ВІЛ-інфікованих, потім йдуть Бровари, Вишгород, Фастів – там біля 30-40 ВІЛ-інфікованих у кожному районі.”

Сумне лідерство посідає Біла Церква, в якій проживає понад 200 тисяч, переважно молодих людей. Хворіють ,в основному, наркомани, які часто купують “дурман” у заправлених шприцах, котрі можуть містити грізну інфекцію, або ж інфікування відбувається при груповому введенні наркотиків зі спільної посудини.

Особлива увага – вагітним жінкам. Здавалося б, їх треба обстежувати в обов’язковому порядку, зважаючи на те, що зараз є препарати, які блокують вірус імунодефіциту в організмі матері, перешкоджаючи його потраплянню в організм немовляти. Але й в цих випадках, згідно з нинішнім законодавством, відповідний аналіз проводиться лише за згодою матері.

Марина Слободяник продовжує:

“Динаміка така: кожного місяця у Київській області виявляється 6 вагітних жінок з ВІЛ-інфекцією. Десь 3-4 народжують. У Білій Церкві є спеціалізований пологовий будинок, який спеціалізований для приймання пологів у таких хворих”.

Керівник обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Марина Слободяник зазначає, що медичні заклади області забезпечені в достатній кількості ефективним препаратом “Ретравір” фірми “Глаксо Велком” (Великобританія), котрий перешкоджає проникненню вірусу від матері до дитини.

Ось чому працівники центру, проводячи широку роз’яснювальну роботу, рекомендують породіллям все ж таки не ризикувати здоров’ям своїм і дитини, і вчасно проводити відповідне тестування, причому безкоштовно.

Достатньо ліків є і для інших хворих на СНІД. Вони одержують їх у спеціалізованому лікувальному центрі в Білій Церкві. Там обладнаний стаціонар на 20 ліжок. Поки що цього вистачає.

Налагоджена допомога в центрі і лікарям, які одержали порізи під час проведення операцій пацієнтам, котрі виявилися носіями ВІЛ-інфекції. Нещодавно тут допомогли дівчині, яку в тролейбусі поранив шприцем наркоман, хворий на СНІД.

Ситуації, як бачимо, - різні.

Але медиків надзвичайно турбує те, що населення, незважаючи на стрімке поширення в Україні СНІДу, дуже слабо поінформоване про цю смертельну недугу. Все йде до того, що найближчим часом виникне необхідність в обов’язковому порядку перевіряти стан здоров’я молодих, котрі вступають до шлюбу. І про це необхідно відверто говорити не лише працівникам медичних закладів, а й ЗАГСів, куди молодята приносять свої заяви на шлюб .

Цими днями обласний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом видав значними тиражами відповідні брошури і плакати, які будуть поширюватися в навчальних закладах і медичних установах. Велику допомогу медикам столичної області надав дитячий Фонд ООН “Юнісеф”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG