Доступність посилання

ТОП новини

Давнє інтерв’ю з Осамою бин Лядином викликає зацікавлення й суперечки


Давнє інтерв’ю з Осамою бин Лядином викликає зацікавлення й суперечки

Прага, 1 лютого 2002 — Американська телемережа CNN передала ввечері в четвер інтерв’ю з Осамою бин Лядином, яке було взято для арабського телеканалу Аль-Джазіра понад три місяці тому, але так і не вийшло тоді в ефір. Провідник терористичної організації Аль-Каєда заявив: «Битва перенеслася до самої Америки, і ми зробимо все, щоб ця битва тривала … до перемоги, або поки ми не зустрінемося з Богом». Транслювання цього чи не єдиного після 11 вересня минулого року інтерв’ю з Осамою бин Лядином викликало гостру суперечку між обома телекомпаніями.

«Свобода й права людини в Америці приречені. Уряд США доведе американський народ, та й весь Захід, до нестерпного пекла, до житя в задусі», – погрожує Осама бин Лядин в інтерв’ю, що було зроблено 21 жовтня минулого року.

Звинувачення США, що саме бин Лядин організував події 11 вересня, він відкинув: «Ці твердження, що ми здійснюємо терористичні акти, є безпідставні» — але майже відразу додав: «Якщо спонукати до цього є тероризм, якщо вбивати тих, хто вбиває наших синів, є тероризм, то хай історія запише, що ми терористи».

Та й самі вбивства як помсту Осама бин Лядин виправдовує: «Ми вбиваємо зверхників невірних, зверхників хрестоносців і цивільних невірних за наших дітей, яких вони вбили, – заявив він. – Це допустимо за законом ісламу й логікою».

Даючи інтерв’ю через два тижні після початку протитерористичної кампанії в Афганістані, за півмісяця до звільнення Кабула від талібів і за місяць до падіння їхньої останньої твердині, Кандагара, бин Лядин висловив переконання, що «поразка Америки можлива, з Божою поміччю», і буде навіть легша, ніж перемога над Радянським Союзом.

Інтерв’ю тривалістю загалом близько години в ефір свого часу не вийшло — керівництво телеканалу Аль-Джазіра вирішило, що воно того не варте. Натомість керівництво CNN, очевидно діставши запис аж тепер, назвало його «надзвичайно вартим» і висловило «приголомшення» поглядом Аль-Джазіри. Американські телевізійники вважають, що їхні арабські колеґи «мали б відповісти на дуже непрості запитання», зокрема про те, чому це інтерв’ю не показали, чому й саме його існування спершу заперечували і які ще записи може мати Аль-Джазіра.

Арабський канал тим часом не збирається нічого пояснювати й оголосив, що розриває партнерську угоду з CNN і покарає «організації й осіб», які «викрали запис і поширили його нелеґально». За твердженням CNN, та угода давала цій мережі чітко висловлене право використовувати всі записи Аль-Джазіри без обмежень.

У певних західних колах — розвідницьких та урядових — зміст інтерв’ю був відомий і раніше. Ще в листопаді прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер цитував у парламенті слова бин Лядина про те, що «коли відплата за вбивство наших людей є тероризм, то хай історія запише, що ми терористи». Але CNN стверджує, що запис отримано з неурядових джерел.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG