Доступність посилання

ТОП новини

У понеділок президент Сполучених Штатів подав законодавцям на обговорення проект державного бюджету на наступний фінансовий рік. Він передбачає значне збільшення видатків на оборону


У понеділок президент Сполучених Штатів подав законодавцям на обговорення проект державного бюджету на наступний фінансовий рік. Він передбачає значне збільшення видатків на оборону

Н’ю Йорк, 4 лютого 2002 - Увесь бюджет країни становить понад два трильйони доларів. Правду кажучи, важко фізично уявити собі щось подібне, хоча журналісти намагаються. Мовляв, якби зробити з цих доларів доріжку, то вона простяглася б від землі до місяця й назад скількись там разів. На такому тлі видатки на потреби Пентагону, запропоновані Білим домом, можуть видатися не дуже значними – вони становитимуть лише 18 відсотків бюджету. Але сума ця астрономічна – 379 міль’ярдів доларів. За останні 20 років це найбільше зростання оборонних асигнувань.

Томасові Фрідмену, кореспондентові Нью-Йорк Таймс, нещодавно довелося летіти з Кабула великим військово-транспортним літаком Сі-130. Виявилося, що з огляду на війну, американська авіація в Афганістані літає лише вночі. Репортер описує, як цей велетень сідав у суцільній пітьмі, завдяки інфрачервоним приладам та радарові. Вогні на посадочній смузі засвітилися лише перед приземленням. Щойно літак сів, як його оточили солдати команди обслуговування в окулярах для нічного видіння. Вони розвантажили літак і навантажили для нового рейсу, перевірили двигуни й заправили паливом – усе в пітьмі. Так він і злетів – у пітьмі. Жодна інша військова авіація у світі не може оперувати в нічній темряві. Це чудово, каже журналіст, але, на його думку, це руйнує НАТО. Фрідмен, посилаючись на розмови в штаб-квартирі НАТО в Брюселі, каже, що там вельми стурбовані тим фактом, що збройні сили Сполучених Штатів настільки технологічно випереджають союзників, що для ведення війни у віддалених регіонах Америка може обійтися без них. Як показала війна в Афганістані, а перед тим – у Косово, для сучасної війни потрібні чотири речі: потужна транспортна авіація для швидкого перекидання військ на великі відстані; бомби й ракети прецизійного наведення, які допомагають скоротити час воєнних дій та уникнути жертв серед цивільного населення; значні контингенти військ спеціального призначення, здатних оперувати вночі; і четверте – найсучасніші засоби зв”язку. Жодна інша країна НАТО не має всіх чотирьох речей, пише Томас Фрідмен, і вбачає причину цього частково - у відставанні європейської оборонної промисловості, а частково в тому, що європейці не почуваються загроженими з боку країн, ворожих Америці, таких як Іран, Ірак та Північна Корея. Президент Джордж Буш, виступаючи з доповіддю в Конгресі, назвав ці країни “віссю зла”. Крім того, європейські союзники просто не бажають збільшувати видатків на оборону.

Якоюсь мірою це роблять за них Сполучені Штати і, за словами Білла О’Райлі, коментатора телемережі новин Фокс, законодавці у Вашінгтоні незадоволені таким станом речей. Цікаво зазначити для порівняння, що новий бюджет Пентагону дорівнює оборонним видаткам п”ятнадцятьох найбільших держав світу, разом узятих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG