Доступність посилання

ТОП новини

Відхід від демократії в Україні може негативно вплинути на інші країни реґіону


Відхід від демократії в Україні може негативно вплинути на інші країни реґіону

Прага, 4 лютого 2002 - У вівторок, 5 лютого, розпочинається візит заступника американського Державного секретаря з питань глобальних справ Поли Добрянської. У центрі уваги її переговорів з українськими офіційними особами, урядовцями та представниками громадських організацій будуть наступні парламентські вибори в Україні. На думку аналітиків, її візит віддзеркалює занепокоєння американської адміністрації можливими та вже існуючими порушеннями під час передвиборної кампанії.

«Нечесні, підтасовані вибори, що відбувалися б в атмосфері залякувань та переслідувань, могли б призвести до міжнародної ізоляції України, яка не була би в інтересах Сполучених Штатів», - говорить американський аналітик із Центру Міжнародних та Стратегічних Досліджень Річард Мерфі. «Я побоююся, що нинішнє керівництво України просувається у напрямку самоізоляції, незважаючи на його риторику про інтеґрацію до європейських та євроатлантичних структур. Двері до міжнародних організацій відкриті для України, але вона рухається у зворотньому напрямку», - наголошує американський оглядач.

Річард Мерфі, що займається українськими справами уже впродовж 40 років, говорить, що ізоляція, чи самоізоляція України відбувається через недотримання її владою демократичних принципів. «Україна протягом останніх кількох років зробила великий відступ, що стосується розвитку демократії», - говорить Річард Мерфі і додає, що на Заході добре знають про порушення під час останніх президентських виборів, референдуму і уже зараз, під час нинішньої передвиборної кампанії.

Звіт про вже помічені порушення у перебігу кампанії та рекомендації від Центру Міжнародних та Стратегічних досліджень, автором якого був Річард Мерфі, ліг на стіл заступника Державного секретаря з питань глобальних справ Поли Добрянської за кілька днів до її візиту до Києва.

На думку багатьох американських аналітиків, занепокоєння амдіністрації щодо можливих подальших порушень, і спричинило нинішній візит заступника американського Держсекретаря до Києва. Очікується, що Пола Добрянська повторить в столиці України, те що перед нею кілька місяців тому уже сказала радниця президента Буша з питань безпеки та міжнародної політики Кондоліза Райс. Йдеться про важливість проведення демократичних та чесних виборів.

І хоча Річард Мерфі вважає, що США не мають сильних важелів впливу на адміністрацію Кучми, він говорить: «Важливо, щоб люди в Україні знали, що на Заході політики уважно стежать за ситуацією в українській державі». Доля України небайдужа для Заходу, адже все те, що говорилося про стратегічну важливість України, залишається чинним. «Ситуація в Україні може вплинути на події в Росії, та в інших країнах реґіону», - говорить Річард Мерфі і наголошує, що відхід від демократії в Україні міг би посилити антидемократичні тенденції в інших країнах східної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG