Доступність посилання

ТОП новини

На Зимових Олімпійських іграх у США вжито надзвичайних заходів безпеки


На Зимових Олімпійських іграх у США вжито надзвичайних заходів безпеки

Нью-Йорк, 6 лютого 2002 – У п’ятницю в Солт Лейк Сіті в Сполучених Штатах відкриваються Зимові Олімпійські Ігри. За рівнем заходів безпеки на цій олімпіаді вже встановлено новий світовий рекорд: ніколи досі не надавали на це стільки коштів – майже 300 мільйонів доларів. Для порівняння: на безпеку літньої олімпіади в Атланті 1996 року оргкомітет олімпіади та федеральний уряд у Вашинґтоні витратили 100 мільйонів доларів. Іще один рекорд встановлено за кількістю персоналу охорони: до Солт Лейк Сіті стягнуто понад 15 тисяч поліцейських, військовослужбовців Національної гвардії, тобто резервістів. Вони патрулюють вулиці й місця змагань, подекуди із собаками, здатними винюхувати вибухівку. Також присутні агенти ФБР та Сікрет Сервіс – Секретної Служби, до обов’язків якої входить охорона президента Сполучених Штатів. Це у зв’язку з присутністю на церемонії відкриття олімпіади президента Джорджа Буша. До речі, усіх, хто має квитки на церемонію відкриття, попередили, що приходити треба за 3 години до початку, бо кожного з 52 тисяч глядачів на Олімпійському стадіоні належиться перевіряти найретельнішим чином.

Намагаються передбачити все до найменших дрібниць, аж до закриття міжнародного аеропорту на час церемонії відкриття Ігор. Експерти беруть проби повітря на хімічний та біологічний аналізи. Використовуючи британський досвід боротьби з тероризмом, усюди встановлено телекамери стеження та металодетектори. В районі олімпіади гранично обмежено рух автомобільного та залізничного транспорту з вибухонебезпечними та легкозаймистими матеріалами.

Спортивний оглядач газети Нью-Йорк Таймс Майкл Джановскі розповів, що коли літак авіакомпанії Америкен Ейрлайнз наближався до Солт Лейк Сіті, пілот закликав пасажирів прив’язатися ременями безпеки за півгодини до приземлення, а не за 15 хвилин, як звичайно. Виявилося, що це нові правила Зимової олімпіади. Якщо хтось відмовиться пристебнутися, авіалайнер сяде в іншому місці.

Джон Ашкрофт, міністр юстиції Сполучених Штатів, який напередодні відкриття востаннє проінспектував заходи безпеки на олімпіаді, сказав, що вони настільки всеохопні, що це стане прикладом для подібних змагань на майбутнє. “Я вважаю, що це будуть безпечні олімпійські ігри”, – заявив Ашкрофт.

Том Ридж, директор федеральноі агенції внутрішньої безпеки, теж задоволений тим, що побачив у Солт Лейк Сіті.

Звичайно, вжито всіх можливих заходів, але чи може це дати цілковиту гарантію? Цього ніхто не може сказати, визнав Дейв Морстед, директор федеральної агенції з екстрених ситуацій.

От за таких обставин розпочинаються перші олімпійські ігри 21-го століття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG