Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ОБСЄ ВИСЛОВЛЮЄ ЗАНЕПОКОЄНІСТЬ СТАНОМ СВОБОДИ СЛОВА У РОСІЇ

12 лютого на прес-конференції у Москві, представник ОБСЄ, який займається питаннями свободи преси, колишній депутат німецького Бундестагу Фраймут Дуве висловив критику щодо стану свободи слова у Росії. Він скептично ставиться до того, що такі організації як «Газпром» - стають власниками засобів масової інформації. Свій скептицизм пан Дуве пояснив тим, що, по-перше, «Газпром» є близьким до влади, а, по-друге, його економічна діяльність впливає на екологію. На думку Фраймута Дуве, такі організації здебільшого зацікавлені у приховуванні від громадськості деталей своєї діяльності. Він також зауважив, що держава і пов’язані з нею організації взагалі не повинні мати власних засобів масової інформації. «Незалежність преси – найкращий засіб проти корупції», - наголосив представник ОБСЄ.

В АЗЕРБАЙДЖАНСЬКІЙ ТЮРМІ ПОМЕР ПОЛІТВ’ЯЗЕНЬ

За повідомлення правозахисного агентства «Пріма», 9 лютого, в госпіталі Міністерства юстиції Азербайджану помер політв’язень Імя Тагієв. Він був у списку політв’язнів, що його азербайджанські правозахисники передали до Ради Європи.

Тагієв був представником опозиційної партії «Адалят» («Справедливість») та завзятим противником діючого Президента Гейдара Алієва. Його заарештували у вересні минулого року, коли поліцейські намагалися вигнати Тагієва і його колегу зі штаб-квартири Сумгаїтського відділення партії. Тагієв перебував під слідством, офіційне звинувачення - спротив правоохоронним органам та хуліганство.

За висновками медичної експертизи, смерть опозиціонера наступила в результаті інфаркту. Тим часом представники азербайджанської опозиції стверджують, що причиною смерті Імя Тагієва стали побиття та тортури у слідчому ізоляторі.

А опозиційна партія «Демократичний конгрес» оприлюднила заяву, у якій мовиться, цитую: «Не дивлячись на скасування в Азербайджані смертної кари, нинішня влада, час від часу, мстить своїм політичним противникам… Життя сотень політв’язнів – у небезпеці», - кінець цитати.

КОНФЛІКТ МІЖ ООН І ВЛАДОЮ КАМБОДЖІ ЩОДО ПІДГОТОВКИ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ НАД КОЛИШНІМИ ЛІДЕРАМИ РЕЖИМУ «ЧЕРВОНИХ КХМЕРІВ» - ТРИВАЄ

Представник уряду Камбоджі Сок Ан, який відповідає за організацію судового процесу над соратниками диктатора Пол Пота, заявив сьогодні, що Камбоджа більше не йтиме на поступки ООН щодо підготовки трибуналу над «червоними кхмерами».

Наприкінці минулого тижня Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Кофі Аннан схвалив рішення про вихід ООН із процесу підготовки суду над діячами колишнього режиму Пол Пота. За словами представників ООН, камбоджійська влада не зможе гарантувати незалежності, неупередженості та об’єктивності судового процесу. Влада Камбоджі відкинула пропозиції, з якими виступала ООН і наполягала на тому, що лише на власних умовах прийматиме допомогу Об’єднаних Націй.

Під час правління у Камбоджі режиму «червоних кхмерів» у період з 1975 до 79 року від голоду, хвороб та репресій, за різними даними, загинуло від 2 до 3 мільйонів осіб.

У 1999 році кількох колишніх лідерів режиму Пол Пота було заарештовано. Їх звинувачують у геноциді, злочинах проти людства та військових злочинах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG