Доступність посилання

ТОП новини

Генсек НАТО в Польщі


Генсек НАТО в Польщі

Варшава, 14 лютого 2002 - Генеральний секретар НАТО лорд Робертсон 14 лютого зустрічався в Варшаві з керівництвом генерального штабу війська польського та міністерства закордонних справ Польщі, з прем’єр-міністром ЛЄШКОМ МІЛЛЄРОМ, відзначивши значну роль, яку відіграє Польща як член НАТО для стабільності і безпеки в регіоні центрально-східної Європи.

Після одинадцятого вересня питання модернізації війська польського є винятково важливе і воно має бути пріоритетним у державній політиці – це основна думка, яку підкреслював генеральний секретар НАТО Джорж Робертсон, перебуваючи у Варшаві. У розмові з журналістами лорд Робертсон відзначив вплив , який Польща як член НАТО мала на політику альянсу, зокрема , політику стосовно держав регіону східної Європи. Генеральний секретар НАТО сказав, що близькі взаємини Польщі з Україною мали велику вагу у справі наближення України до НАТО. Сьогодні відносини України з НАТО є кращі, ніж були будь-коли. Лорд Робертсон ще раз підкреслив те значення, яке має в справі наближення України до НАТО спільний українсько-польський батальйон. Лорд Робертсон високо оцінив діяльність цього військового формування в Косові. Також було відзначено позитивний вплив особливих відносин Польщі як члена НАТО з Білоруссю, Росією і балтійськими державами. Це плюс, якого НАТО не мало до часу вступу в альянс Польщі, зазначив лорд Робертсон.

Під час візиту генерального секретаря НАТО до Польщі йшлося, зокрема про перспективу дальшого розширення альянсу на схід, про паралельне поліпшення відносин з Росією, яким, на думку лорда Робертсона не прийом до НАТО балтійських країн. Говорилося і про перспективу вступу до НАТО Словаччини, яку дуже підтримує Польща, про те, що питання це буде вирішуватися в залежності від розвитку подій у Словаччині. Журналісти, звісно цікавилися відносинами НАТО з державами, які президент США Дж. Буш окреслив як вісь зла – з Іраном, Іраком, Північною Кореєю. На запитання кореспондента газети Жечпосполіта, чи може дійти до війни НАТО з цими державами, генеральний секретар альянсу відповів , що він такої перспективи не бачить і що різниці між різними членами НАТО в поглядах на деякі проблеми існували завжди, бо ж альянс як не як складається з 19-ти членів. Європейцям часом важко зрозуміти риторику американську і навпаки – американці не завжди розуміють аргументи європейців. Але існує повна погодженість між членами альянсу, підкреслив лорд Робертом у справах принципових. І це вартості, які охороняє НАТО.

Генеральний секретар НАТО наголошував у Варшаві на потребі ліквідації великої різниці в можливостях збройних сил європейських країн –членів НАТО з можливостями американської армії. Європейські лідери повинні зрозуміти, що існує потреба збільшення видатків на армію. Розумілося , звичайно, що зважитися на збільшення бюджетних коштів для війська мусить і Польща, яка, хоч і добре інтегрувалася в НАТО має значні відставання в справі модернізації своєї армії і допровадження її до стандартів НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG