Доступність посилання

ТОП новини

Убивця стюардеси сам став жертвою сина-співучасника


Убивця стюардеси сам став жертвою сина-співучасника

Вільнюс, 15 лютого 2002 — Цього тижня в литовській пресі чимало уваги присвячено біографії й смерті чоловіка, який колись викрав радянський пасажирський літак Ан-24, убивши стюардесу Надію Курченко. Надії Курченко тоді було 24 роки. Викрадачу літака допомагав 15-річний син Альгірдас.

Тепер 46-річний Альгірдас Бразінскас, який у США має прізвище Альберт Віктор Уайт, обвинувачується судом Санта Моніка в штаті Каліфорнія в тому, що підчас сутички вбив свого 77-річного батька. Пранас Бразінскас мав вже слабе здоров'я, два роки тому він перестав їздити на велосипеді і лише ходив пішки.

15 жовтня 1970 року викрадач літака батько Бразінскас пострілами з пістолета на смерть поранив стюардесу і важко поранив трьох льотчиків. Його син Альгірдас тим часом не дозволив встряти в справу двом радянським агентам безпеки на борті, погрожуючи висадити літак у повітря вибухом бомби. Пілот був вимушений відхилитися від маршруту Батумі-Сухумі і згідно з вимаганням терористів приземлитися в Туреччині.

Після крадіжки літака і вбивства Надії Курченко громадяни Литовської РСР батько і син Бразінскаси шість років провели в турецький в'язниці. В 1976 році їх було звільнено, вони через Венесуелу та Канаду дібралися до Нью-Йорка, де залишилися нелегально й арештовувалися американською владою. Потім зайнялися фарбуванням будинків.

За радянської влади Бразінскас-старший працював завідувачем складу і магазину господарських товарів. За так звану спекуляцію його вдвічі засуджували - в 1955 на один рік у виправно-трудовій колонії, в 1965 - на п'ять років, але відбув лише два роки.

Як в Литві і в Коканді (Узбекистан), де вони мешкали в 67-69 роках, так і в США батько й син Бразінскаси завжди були разом. Останнім часом Бразінскас-старший став хворим і дуже нервовим.

Тепер американський суд вирішатиме про подальшу долю Бразінскаса-молодшого. Його 5 лютого вдома, у квартирі з двома спальнями, було знайдено біля трупа батька, на голові якого було кілька кривавих ран.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG