Доступність посилання

ТОП новини

США пом’якшують політику щодо Ірану і Північної Кореї


США пом’якшують політику щодо Ірану і Північної Кореї

Прага, 18 лютого 2002 – Під впливом критики з боку європейських союзників США Вашингтон пом’якшив політичний курс щодо Ірану і Північної Кореї, які, разом з Іраком, президент США Буш нещодавно назвав «віссю зла». Адміністрація США підтвердила також, що вона не планує жодної воєнної акції в Іраку, хоча підтримує ідею усунення від влади іракського диктатора Саддама Хусейна.

Про зміну курсу Сполучених Штатів щодо згаданих двох країн у неділю заявив держсекретар США Пауел. За його словами, Сполучені Штати відносять Іран і Північну Корею до окремої категорії і сподіваються нав’язати з ними діалог. Проте він підкреслив, що Вашингтон, хоча не планує в Іраку жодної воєнної акції, і далі наполягає на усуненні від влади режиму Саддама Хусейна, який відмовляється допустити на іракські військові об’єкти міжнародних інспекторів. Держсекретар США підкреслив, що, за нинішніх умов, найліпшим виходом для Багдада стала би згода на безумовну і негайну міжнародну інспекцію його військових заводів. На думку фахівців, Ірак продовжує розробляти ядерну, хімічну та біологічну зброю.

Пауел заперечив також закиди європейських союзників НАТО, згідно з якими (Пауел зацитував міністра закордонних справ Німеччини Йошку Фiшера) Вашингтон ухвалює однобічні рішення, трактуючи союзників, як сателітів.

Закиди європейських союзників спростував і заступник міністра оборони США Вольфовіц. У своєму інтерв’ю американській телемережі Фокс-ТV він назвав нонсенсом заяви європейських союзників і підкреслив, що президент Буш найближчим часом має намір розпочати з ними консультації у справі дальших кроків щодо країн, які підтримують міжнародний тероризм.

Коментуючи американсько-іранські взаємини, держсекретар США Пауел підкреслив, що Вашингтон не намагається цілковито ізолювати Іран і перебуває з ним у постійному контакті. Сполучені Штати, за його словами, цінують позитивну роль Тегерана у Боннській і Токійській міжнародних конференціях у справі врегулювання кризи в Афганістані. На запитання кореспондента телемережі NBC про побажання держсекретаря США північно-корейському керівникові Кім Янґ Ілові, якому якраз у неділю виповнилося 60 років, Пауел примирливо заявив: Південна Корея є з вами. Обидві частини країни – це одне тіло і одна душа. Сполучені Штати тим часом дали ясно зрозуміти, сказав Пауел, що вони готові розпочати із Пхеньяном діалог у будь-який час, у будь-якому місці і без жодних передумов. Оглядачі при цьому підкреслюють, що північнокорейські комуністичні лідери уже раніше могли погодитися на возз’єднання обох частин Кореї, як це сталося свого часу з Німеччиною, проте вони бояться пізніших судових процесів над ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG