Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати обіцяють підтримати своїх союзників в Азії: візит Буша до Токіо і Сеула


Сполучені Штати обіцяють підтримати своїх союзників в Азії: візит Буша до Токіо і Сеула

Прага, 19 лютого 2002 - 21-ше століття буде тихоокеанським, заявив Джордж Буш у сьогоднішньому зверненні до японського парламенту – в останній день свого візиту до Токіо. За його словами, американці й далі будуть зберігати військову присутність у регіоні. Буш пообіцяв захистити американських союзників від можливої агресії за допомогою нової системи протиракетної оборони, виділивши при цьому Південну Корею. Підтримка буде надана і Австралії, Таїланду та Філіппінам. Крім цього, Буш сказав, що пам‘ятає про зобов‘язання перед народом Тайваню, що його китайська влада звинувачує у сепаратизмі.

Не забув американський лідер і подякувати японцям за підтримку у боротьбі з тероризмом – вони надіслали до Індійського океану свої кораблі. Водночас Буш ще раз закликав керівництво Японії до проведення економічних реформ, але інвестори вже нарікають на те, що офіційне Токіо пропускає такі поради повз вуха.

Сьогодні з японської столиці Буш вилетів до Сеула, де посилено заходи безпеки у зв‘язку із загрозою антиамериканських протестів. Невеликі, але гучні групи людей таки зібралися на мітинги, щоб висловити своє невдоволення тим, що Білий дім недавно зарахував сусідню Північну Корею до так званої "вісі зла" у світі. Місцеві оглядачі вважають, що таким чином Буш підриває багаторічні зусилля дипломатів, які намагаються вилікувати північ корейського півострова від войовничого запалу за допомогою економічних стимулів.

Зі свого боку, Білий дім не дуже переймається антиамериканськими настроями. "Це вияв демократії, невипадково жодних протестів немає на півночі," - зауважив один із радників Буша. Ще під час візиту до Японії президент США пом‘якшив тональність своїх висловлювань, але з іншого боку, американці стурбовані повідомленнями про співпрацю комуністичної Кореї з терористичними угрупованнями. Тому одна з головних тем візиту Буша до Сеула це спроба зупинити Пхеньян від поширення зброї масового знищення. Заплановано, що завтра американський лідер відвідає прикордонну межу і ще раз оприлюднить американську позицію щодо корейського конфлікту.

У четвер і п’ятницю президент США буде вже у Китаї, де і завершить свій візит до регіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG