Доступність посилання

ТОП новини

У Празі намагаються погасити скандал, що його викликав прем’єр Чехії в Ізраїлі, проголошуючи не виважені політичні оцінки історії та образливі висловлювання на адресу деяких закордонних політиків


У Празі намагаються погасити скандал, що його викликав прем’єр Чехії в Ізраїлі, проголошуючи не виважені політичні оцінки історії та образливі висловлювання на адресу деяких закордонних політиків

Прага, 21 лютого 2002 - З великими труднощами чеське міністерство закордонних справ згладжує сьогодні скандал, котрий викликав голова чеського уряду Мілош Земан. Перебуваючи кілька днів тому з офіційним візитом в Ізраїлі він в інтерв’ю газеті «Гаарец» прирівняв палестинського лідера Ясира Арафата до Гітлера. Не менш гострими були його висловлювання для ізраїльського телебачення «Канал-2». На запитання журналіста, чи існує подібність між Гітлерівським Третім рейхом і Арафатівською палестинською автономією, прем’єр відповів: «Звичайно, що є. Передусім у визначенні тероризму».

Зрозуміло, вибухнув скандал, наслідки якого швидко не забудуться. В усякому разі, як чеська преса, так і мас-медіа на Заході сьогодні пригадали чеському прем’єрові й багато інших його, скажімо так - не зовсім дипломатичних висловів. Наприклад, він назвав австрійського правого лідера Йорґа Хайдера пронацистським політиком, а австрійців, котрі протестують проти чеської атомної електростанції Темелін, «ідіотами». Не забувся і вислів прем’єра щодо судетських німців, яких він назвав «зрадниками» і «п’ятою колоною» Гітлера». Минулого року дісталось американцям і навіть колишнім співгромадянам – словакам. Під час перебування в Сполучених Штатах Америки чеський прем’єр сказав, що американці п’ють не пиво, а коричневу воду. Словацькому пиву дісталось ще більше: чеський прем’єр прирівняв його до проносного засобу. Словаки по-сусідськи образились.

Цього разу, з усього видно, самими образами не обійдеться. Реагуючи на виступ чеського прем’єра, єгипетський уряд повідомив, що поки-що відкладає на невизначений термін його плановий візит у країну, а Ліга Арабських Держав заявила, що чеський прем’єр перейшов межі розуму. В Парижі оцінили вислови Мілоша Земана як цілком невідповідні. З критикою виступив і комісар Європейського Союзу Ґюнтер Фергойден. « Таких висловів ми від країни – майбутнього члена ЄС не чекаємо», - наголосив він. З гострою критикою виступили і чеські політики, передусім - президент Вацлав Гавел і голова Парламенту Вацлав Клаус, котрий назвав вислови свого земляка «шаленими, абсурдними і такими, що шкодять Чеській Республіці».

Тому з таким напруженням чекали приїзду до Праги Йошки Фішера – міністра закордонних справ Німеччини. Одноденний візит відбувся минулої середи і трохи зменшив напругу. В Празі виправдовувались, принаймні Мілош Земан намагався перекинути вину на перекладачів в Ізраїлі. Йошка Фішер дипломатично назвав скандал «турбуленцією, котра не може пошкодити добрих стосунків між двома країнами. З тим і поїхав додому. Однак майбутній візит до Чеської Республіки німецького канцлера Шредера, що запланований на наступний місяць, поки що німецька сторона не підтвердила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG