Доступність посилання

ТОП новини

Чи очікує Кучму доля Лукашенка: коментарі Богдана Гаврилишина (Женева) і Герхарда Сімена (Кельн)


Чи очікує Кучму доля Лукашенка: коментарі Богдана Гаврилишина (Женева) і Герхарда Сімена (Кельн)

Прага, 21 лютого 2002 - Деякі представники опозиції в Україні мріють про те, аби президент Кучма став президентом-вигнанцем, якого не пускають на поріг цивілізованого світу. Але чи призведе той факт, що американські експерти визнали плівки Мельниченка справжніми до ізоляції Кучми на Заході і чи можливе його усунення від влади у самій Україні ще до нових президентських виборів?

Професор Кельнського університету Герхард Сімен каже, що інформації про нову експертизу плівок Мельниченка наразі немає у Німеччині. "Принаймні у німецькій пресі про це ще нічого не повідомили," - зауважує експерт. Водночас Сімен каже, що його не застали такі дані зненацька. "Швидше навпаки, мене дивує, що це не було зроблено раніше," - зазначив професор. За його словами, безперечним є те, що результат нової експертизи – велика пляма на репутації українського лідера.

Такої ж думки і Богдан Гаврилишин, який у Женеві очолює фонд "Відродження. " Але Гаврилишин, який під час касетного скандалу постійно ставав на захист Кучми, при цьому додає: "Навіть якщо тасьма є правдива, це не означає, що він справді дав серйозне розпорядження зліквідувати Гонгадзе." Це повинен встановити лише суд, вважає відомий діяч української діаспори. Але на моє наступне запитання, чи вірить він в об‘єктивність українського правосуддя Гаврилишин відповів: "Наша судова система є ще дещо заслаба. І я думаю, що проблема з касетними скандалами то не тільки, що там сказано у тих касетках, а радше тому, що якраз слідство не відбувалося надто ефективно. І я думаю, що на тому репутація цілої держава потерпіла і не тільки президента. "

Водночас обидва західні експерти не вірять у те, що Верховна Рада України оголосить імпічмент Кучмі, тим більше що для цього потрібні дві третини голосів у парламенті. Навряд чи це захоче зробити і нова Верховна Рада, бо малоймовірно, що її склад суттєво відрізнятиметься від нинішнього. Проти імпічменту Кучми грає і час, адже емоції, пов‘язані зі смертю Гонгадзе притупляються.

Щодо реакції у світі, то Богдан Гаврилишин зауважує, що Кучма і раніше не мав багатьох прихильників на Заході, за суттєвим винятком канцлера Німеччини Шредера, який побував в Україні в грудні минулого року. І навіть нинішній візит до Києва чільного представника Євросоюзу Хав‘єра Солана не є показовим. "Це не є голова комісії Європейського Союзу, це не є найвищий рівень."

З іншого боку, німецький професор Герхард Сімен прогнозує, що навіть після нової експертизи плівок Мельниченка Кучму не очікує доля сумнозвісного білоруського лідера Лукашенка. Це стосується не реакції преси чи правозахисних організацій, а позиції офіційних кіл. "Не любити кого-небудь, не означає бойкотувати. Це все-таки різні речі. " Сімен каже, що на це є багато причин, включно з тим, що зараз пріоритетом для Заходу є боротьба з тероризмом. "Звичайно, Україна не є головним союзником, але вона також оголосила про те, що співпрацює разом з іншими країнами і це важливо для Заходу."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG