Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: вибори і кримінал


Четвертий парламент: вибори і кримінал

Київ, 26 лютого 2002 - За місяць до часу вибору Київ відвідало багато поважних іноземних гостей. Що б вони не говорили про мету своїх візитів, за дипломатичним багатослів‘ям проглядалася стурбованість з приводу демократичності і прозорості наступних парламентських виборів. На прес-конференції члена Палати представників Конгресу Сполучених штатів Америки, співголови групи співпраці з Україною Боба Шайфера побувала наша київська кореспондентка Богдана Костюк:

Парламентські вибори відіграють велику роль у подальшому становленні української держави – адже народ України обиратиме тих, від кого залежить поступ держави до демократії, - наголосив американський конгресмен. За його словами, «парламентські вибори – це завжди випробування для країни, тим більше такої як Україна, де демократія ще дуже молода і недосвідчена. Я і мої колеги, - ми зустрічалися з представниками влади, з політиками – кандидатами у депутати і лідерами політичних блоків, ми дискутували з ними питання, які впливають на перебіг виборчих перегонів. Хочу нагадати ще раз: виборчий закон ухвалено українським парламентом. У виборах-2002 беруть участь українські громадяни. Курс на демократичні вибори проголошено українською владою – отже, вибір за українським народом...»

Пан Шайфер повідомив, що під час зустрічей з політиками він отримав запрошення – приїхати на вибори спостерігачем, і він не відкидає такої можливості. На думку конгресмена, Україна має незначний досвід, а отже, допомога демократично розвинених держав – таких як Сполучені Штати – і присутність на виборах представників цих країн стане внеском міжнародної спільноти у демократичний розвиток України.



Так уже історично склалося, що вибори в Україні йдуть поруч з криміналом. Минулого тижня в Івано-Франківську вбито одного з лідерів Всеукраїнської партії трудящих, кандидата у депутати до Верховної Ради Володимира Євстатова. З подробицями наш кореспондент Іван Костюк.

У середу, 20 лютого, о двадцятій тридцять до Івано-Франківського управління внутрішніх справ надійшов сигнал про скоєне вбивство. Від численних вогнепальних ран загинув Володимир Євстратов, 1956 року народження, мешканець Києва, бізнесмен, зареєстрований під номером шостим у списку кандидатів до парламенту від Всеукраїнської партії трудящих. Правоохоронні органи, прокуратура відмовились надати будь-яку детальну інформацію про особу потерпілого. Однак дуже швидко стало відомо, що Володимир Євстратов є засновником Чернівецького комерційного банку “Буковина”, численних комерційних структур. Очевидно, західний регіон України викликав у нього особливий інтерес, бо до Івано-Франківська він прибув із суто бізнесовою метою, сподіваючись придбати один з місцевих цегельних заводів. Представники Всеукраїнської партії трудящих одразу ж заявили, що вбивство це є політичним. Зараз воно перебуває на особистому контролі міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова. Водночас керівник Івано-Франківського обласного управління внутрішніх справ генерал Керницький заявив, що не вбачає в цьому злочині жодних політичних мотивів і начебто Івано-Франківськ був просто обраний для скоєння кримінального злочину, реальне коріння якого та причини сховані десь за межами Прикарпаття. Для розслідування цієї резонансної справи на Прикарпаття прибула спеціальна слідчо-оперативна група Генеральної Прокуратури України.

Взагалі найбільш криміногенним регіоном, такою собі українською Сицилією, вважається Крим. Щоправда, під час нинішньої виборчої кампанії там не стріляють. З кандидатами в депутати на півострові працюють іншими засобами. Їх знімають з реєстрації. Детальніше розповідає наш кореспондент Володимир Притула.

Голова Центрвиборчкому Криму Іван Поляков, який висунувся кандидатом у народні депутати України в окрузі №2, досі вважався одним із найреальніших переможців. Володіючи певною харизмою, він також користувався своїм впливом на дільничі виборчі комісії. І хоча переважна більшість спостерігачів звертала увагу саме на цей момент, який можна було б трактувати, як порушення чинного виборчого законодавства, його піймали на іншому. Суперники пана Полякова Лев Міримський і Костянтин Крилов звернули увагу окружкому на те, що Іван Поляков, який є посадовою особою, користується службовим автотранспортом у своїх передвиборчих цілях. Зокрема, знайшлися свідки, які бачили, як голова ЦВК Криму на державному автомобілі приїжджав на телебачення записувати свій передвиборчий відеокліп. Комісії цього виявилося достатньо для того, щоб зняти його з реєстрації.

Іван Поляков пообіцяв подати до суду, щоб там знайти захист свого права балотуватися і їздити на службовому автомобілі. Але досі мені не вдалося знайти підтвердження того, що пан Поляков свою обіцянку виконав. А от кримському спікеру Леонідові Грачу та його першому заступнику Юрію Корнилову – обидва комуністи і дружать з Іваном Поляковим – у суді не пощастило. Обох місцеві суди Симферополя та Євпаторії зняли з реєстрації за цілу низку порушень виборчого законодавства.

Ще більше не пощастило кандидатові у народні депутати України в окрузі №10, члену СДПУ(о) Віктору Возбранному, який від 14 лютого сидить у в’язниці. Сьогодні Кримська агенція новин повідомила, що прокуратура Криму подовжила термін перебування за ґратами пана Возбранного, генерального директора сільгосппідприємства “Агромир-2” до п’ятниці. За словами прес-секретаря кримської прокуратури Анатолія Титарчука, карна справа, порушена проти кандидата в нардепи, з виборами не пов’язана, вона розслідується уже тривалий час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG