Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса аналізує плани Сполучених Штатів відправити свій контингент до Грузії, розмірковує над можливістю нової громадянської війни в Афганістані й туристичні проекти НАСА


Західна преса аналізує плани Сполучених Штатів відправити свій контингент до Грузії, розмірковує над можливістю нової громадянської війни в Афганістані й туристичні проекти НАСА

Прага, 27 лютого 2002 – США планують відправити до Грузії свою військову техніку і радників. Американський щоденник "Вол Стріт Джорнал" припускає, що це робиться, аби допомогти колишній радянській республіці у боротьбі з ісламськими бойовиками. Газета прогнозує, що присутність американців у Грузії може призвести до відкриття нового фронту у війні з тероризмом. Пентагон стурбований повідомленнями про те, що бійці "Аль-Каїди", можливо, знайшли собі новий притулок в окремих районах Грузії, а точніше у Панкіському межигір`ї, розташованому поблизу російського кордону. "Вол Стріт Джорнал" зазначає, що президент Шеварднадзе відчуває сильний тиск Москви, яка вимагає приборкати чеченських сепаратистів, яким Грузія, на думку росіян, надає притулок.

Британський щоденник "Ґардіан" попереджає про небезпеку розпалювання нової громадянської війни в Афганістані. Коріння майбутнього конфлікту – пише газета – у нинішній політичній угоді, що надає забагато повноважень таджицькій меншині і применшує вплив пуштунів: ключові посади афганського уряду обіймають таджики, тож, британський оглядач висловлює побоювання, що у майбутньому проти цього дисбалансу може виступити переважно пуштунський південь країни. Він нагадує, що голова тимчасової адміністрації Афганістану Карзаї сам пуштун, що 40 відсотків населення країни пуштуни, і що таджики складають лише чверть населення.

Лондонський тижневик "Обзервер" пише про плани Америки перетворити міжнародну космічну станцію на найдовший туристичний маршрут. Створення такої станції обійдеться Національному космічному агентству у 50 мільярдів доларів. Розмови про те, аби дозволити платні туристичні подорожі на орбіту точаться вже давно. Часопис повідомляє, що НАСА вже оприлюднило детальні правила відбору космічних туристів, які повинні володіти англійською чи російською мовами і мати на рахунку близько 20-ти мільйонів доларів. Саме стільки коштує зараз у Росії туристична подорож на ракеті Союз і тижневе перебування в космосі. Нагадаємо, що першим космічним туристом став каліфорнійський бізнесмен Деніс Тіто який минулого травня здійснив мрію свого життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG