Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід. Афганістан


Близький схід. Афганістан

Прага, 4 березня 2002 – Головна увага західних оглядачів зосереджена на ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту, в якому вони часто звинувачують обидві сторони за небажання піти на компроміс ради відновлення мирного процесу. Низка західних газет відгукуються на неспроможність афганського тимчасового уряду поставити під контроль ситуацію у провінціях, а також на триваючу антитерористичну операцію у гірських районах Афганістану.

Коментуючи розширення кривавого конфлікту між Ізраїлем і палестинцями, британська газета «Ґадіян» гостро критикує обидві сторони конфлікту за небажання або неспроможність припинити насилля. У редакційній статті під назвою «Безконечна війна», газета вважає, що тверда військова тактика Шарона, яка базується на відплатних акціях за палестинські терористичні акти, викликає цілком зворотний ефект. Перевірки палестинських домів у пошуках зброї спричиняються до щораз ширшого кровопролиття і до смерті щораз більшої кількості невинних людей.

Це правда, що ізраїльські відплатні акції провокують терористичні атаки палестинців, проте ці акції викликали ще більше насилля, тому газета вважає невідповідними дії обох сторін. Палестинського лідера Арафата газета вважає здискредитованим, проте, на її думку, палестинці розцінюють його, як неминуче зло. Газета гостро критикує також Шарона, пітримка якого з боку ізраїльського населення теж постійно падає. З обох сторін гинуть люди, стаючи жертвами некомпетентного керівництва, що захищає лише власні інтереси. Тим часом обидві сторони, обидва народи, пише на закінчення «Ґардіян», заслуговують на ліпшу долю.

Серед інших відгуків на події в Афганістані варто навести коментар Софі Мюльман у німецькій газеті «Ді Вельт». Оглядачка вважає, що, всупереч твердженням багатьох спостерігачів, найгірше поки що не оминуло Афганістан. Ця країна знову погрузає у громадянській війні і хаосі. І винен у цьому, на думку автора, заступник міністра оборони в новому тимчасовому уряді генерал Достум, якого вона окреслює, як гангстера, який переходив на бік противників частіше, ніж будь-хто інший, і найчастіше від інших афганських ватажків вдається до зброї. На думку оглядачки, сподівання на мир, який мав принести Афганістанові фінансову допомогу, нині розвіюється. Доти, доки окремі (афганські) лідери ставитимуть власні інтереси перед загальним добром, закінчує Софі Мюльман, західна фінансова допомога буде змарнована.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG