Доступність посилання

ТОП новини

Косовський парламент обрав Руґову президентом


Косовський парламент обрав Руґову президентом

Прага, 5 березня 2002 – У понеділок новий парламент краю Косово обрав президентом провінції Ібрагіма Руґову. Адміністрація ООН у Пріштіні сподівається, що цей крок покладе край боротьбі за владу між місцевими лідерами і політичній невизначеності краю.

Під час недавніх голосувань у новообраному парламенті Косово Руґові не вдалося здобути навіть половини голосів. У понеділок за нього проголосували 88 із 120-ти місцевих законодавців. Оглядачі підкреслюють, що до успіху Руґови спричинилися принаймні два важливі фактори. По-перше, минулого тижня лідери албанських конкуруючих партій поділили між собою владу, тобто вісім міністерських портфелів у майбутньому уряді. Посади поділили між собою три головні політичні партії, лідерам яких досі не вдавалося знайти спільну мову. Один портфель міністра сільського господарства отримає також представник сербської етнічної меншості, а посада міністра охорони здоров’я дістанеться представникові інших етнічних меншостей у краї. Іншим фактором, який вплинув на вчорашні успішні вибори нового президента, став тиск на албанських етнічних лідерів краю з боку західних країн і зокрема тимчасової адміністрації ООН у Пріштіні.

Поміркований лідер демократичної ліги краю Ібрагім Руґова, який цим разом вже не сумнівався у своїй перемозі, після обрання президентом, у своєму виступі пообіцяв мир, процвітання і політичну гармонію всіх етнічних груп краю. Він заявив також про свій намір продовжити боротьбу за незалежність краю від Сербії, у складі якої історично завжди перебував. Він фактично поставив вимогу перед міжнародною спільнотою визнати незалежність краю Косово, що, за його словами, допомогло би справі інтеграції Європи.

Глава адміністрації ООН у краї Косово Міхаель Штайнер із похвалою відгукнувся про перебіг вчорашніх голосувань і перемогу Руґови, не згадавши, однак, обіцянок нового президента докласти зусиль до відокремлення краю від Сербії. Організація Об’єднаних Націй і західні країни, зокрема європейські досі нерадо реагували на ідею відокремлення провінції від Сербії, побоюючись створити прецедент, який міг би послужити сигналом для дальшого перегляду кордонів на Балканах і до дальших територіальних домагань. При цьому оглядачі наводять попередні заяви албанських екстремістів на території колишньої Югославії, які не приховували і досі не приховують своїх планів розбудови «Великої Албанії» на противагу ідеї «Великої Сербії», яку реалізувало керівництво колишнього югославського лідера Мілошевича.

Хоча оглядачі сприймають обіцянки Руґови про мир та етнічну толерантність у краї Косово зі скептицизмом, більшість з них погоджуються, що сформування місцевого керівництва може з часом принести політичну й економічну стабілізацію краю і таким чином стабілізацію становища на Балканах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG