Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка заклопотаний проблемами України


Лукашенка заклопотаний проблемами України

Мінськ, 4 березня 2002 - Приїхавши додому з Алматинського саміту СНД, білоруський лідер Аляксандр Лукашенка повідомив, що Леонід Кучма визнав існування гарячих крапок в Україні. Досталося й Владімірові Путіну, у якого в державі немає свободи слова, але є нафта й газ.

В інтерв’ю наближеним до нього журналістам Аляксандр Лукашенка назвав Білорусь єдиним в СНД "п’ятачком", де немає серйозних конфліктів, та відразу перерахував всі інші "гарячі крапки". Цікаво, що білоруський президент почав з України, нагадавши про Молдову, Придністров’я, Крим та Західну Україну. "І президент України це визнав", - заявив вже в Мінську Аляксандр Лукашенка, розповідаючи про саміт в Алмати.

Президент Білорусі також додав, що президенти визнали необхідність розв’язання проблем в економіці. Як сказав Лукашенка, "нас роз’єднує те, досі кожна з республік думає про можливість прожити за рахунок сусіда чи вильнути між Росією та Заходом".

Білоруські незалежні засоби масової інформації побачили в цьому, що Лукашенка натякає на Україну. Вони також зазначають, що білоруський президент був змушений залишитися в Алмати на день більше, ніж останні глави держав, та стати "третім зайвим" для президентів Росії та Казахстану - аби дочекатися зустрічі з Владіміром Путіним. На цьому тлі цікавим є те, як доводиться виправдовуватися вже в офіційній пресі Білорусі міністрові закордонних справ Михайлу Хвостову. Коли його запитали, чому минулого року Путін і Кучма зустрілися 15 разів, а Путін і Лукашенка -- 8, глава білоруської дипломатії відповів:

"Це правда. Адже ж і стосунки ми будуємо різні. Ми з Росією союзники, у яких розроблено довгострокову програму стосунків. І ті деталі, що їх доводиться розв’язувати, вимагають меншого часу та уваги, - заявив міністр закордонних справ Білорусі та додав: - І навпаки: російсько-українські стосунки значно гостріші. Україна орієнтувалася на співпрацю з Євросоюзом, але, зачекавшись певних переваг, була змушена повернутися до побудови стосунків з Росією. Але вже на умовах договірних -- це й визначає необхідність нових і нових зустрічів, - сказав Михайло Хвастов, шеф білоруського МЗС.

Проте білорусько-російські взаємини зовсім не є безхмарними. В інтерв’ю американській газеті "Wall Street Journal", зміст якого цього тижня оприлюднив півофіційний рупор Аляксандра Лукашенки агентство "Інтерфакс-Запад", білоруський лідер заявив буквально наступне:

"Захід дружить з іншими країнами, де цілком відсутня свобода слова, де взагалі немає опозиції, проте є нафта й газ. Чому? Чим моя політика відрізняється від політики президента Росії Путіна? Нічим. Тоді чому Владімір Владімірович Путін Заходові друг, а Лукашенка -- ні?" - запитав Лукашенка.

Білоруський лідер зробив ще одну різку заяву: "У нас поки немає союзної держави Білорусі та Росії... Нас з Путіним вже не буде в керівництві Білорусі й Росії, коли інтеграційний процес зайде настільки глибоко, що спотребиться запровадження президентської посади в Союзі".

Аляксандр Лукашенка також натякав, що справжньої союзної держави з Росією взагалі не буде: "Білорусь ніколи не стане частиною іншої держави. Ми будуємо незалежну суверенну державу, яка готова співпрацювати з усіма зацікавленими".

Цікаво, що в інтерв"ю Wall Street Journal президент Білорусі сказав, що відновлення Радянського Союзу він вважає "абсолютно неможливим". Для інтегратора Лукашенки це майже сенсація. Щоправда, він додав, що "певний союз можливий, але на принципово інших, ніж діяли в СРСР, умовах - умовах рівноправності та взаємоповаги".

Білоруська незалежна преса нагадує, що саме такою завжди була позиція офіційного Києва, і не розуміє, навіщо Лукашенка впродовж кількох років критикував Україну та агітував її долучитися до російсько-білоруського союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG