Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Косова в понеділок обрав перших в історії краю президента і прем’єр-міністра. Косовські серби поки що відмовляються брати участь в роботі уряду


Парламент Косова в понеділок обрав перших в історії краю президента і прем’єр-міністра. Косовські серби поки що відмовляються брати участь в роботі уряду

Бєлград, 6 березня 2002 – Косовські албанці від 4 до 7 березня урочисто відзначають “Дні героїзму Визвольної армії Косова та четверту річницю смерті легендарного командувача Адема Яшарі”. В урочистостях у Приштині взяло участь 30 тисяч чоловік. Біля будинку Філософського факультету розпочалося будівництво пам’ятника албанським повстанцям. На цьому ж місці знаходився пам’ятник основоположнику сучасної сербської мови Вуку Караджичу, який албанці зруйнували три роки тому. Щодо згаданого Яшарі, для албанців він національний герой, а для сербів – злодій. Колишній президент Слободан Мілошевич минулого тижня перед Гаазьким трибуналом ствердив, що 24 членів сім’ї Яшарі ліквідовано тому, що відмовилися покинути хату в якій він забарикадувався.

Приштинська преса тріумфально повідомляє, що Косово від понеділка вперше в своїй історії має демократично обраних й міжнародно визнаних президента й уряд. Новообраний прем’єр-міністр Байрам Реджепі відкинув сербські звинувачення про його нібито причетність до воєнних злочинів. Він ствердив, що був членом Армії визволення Косова та що, як єдиний хірург у її складі, лише лікував поранених. Нагадаємо, що заступник прем’єр-міністра Сербії Небойша Чович на початку цього тижня надіслав листа до Міжнародної адміністрації у Косові в якому мовиться, що Реджепі був терористом. Голова адміністрації наказав провести термінове розслідування у зв’язку із звинуваченнями. Речник Міжнародної адміністрації Сюзан Мануел у вівторок заявила, що жодних доказів не знайдено та що їх не подала ні сербська сторона. Мануел сказала: “У разі якщо б виявилося, що є підстави для сербських звинувачень виникла б дуже складна ситуація; проте – так само складна ситуація буде і якщо виявиться, що заступник прем’єр-міністра Сербії Небойша Чович безпідставно звинуватив Реджепі”.

Сербські депутати взяли участь в сесії парламенту, але відмовилися голосувати за президента й прем’єр-міністра. Вони поки що не призначили свого члена в Кабінеті міністрів, хоча раніше досягнено домовленості, що їм належить ресор агропромисловості. Наразі серби вимагають ще одно міністерство та кілька посад заступників й помічників міністрів.

Усе це – руйнування й спорудження пам’ятників, відмінне бачення героїв і злочинців та процедуральні гри – типово балканські явища. Албанці впевнені, що вони за допомогою міжнародного співтовариства зробили значні кроки на шляху до незалежності. Серби сподіваються, що бойкотом косовських інституцій змусять міжнародну адміністрацію піти на додаткові поступки. Бєлград на словах підтримує своїх земляків, але його міжнародна позиція надто слабка. Саме це дає крила албанцям, які вважають, що Косово назавжди стало лише їхнім та, що мала сербська громада в краю повинна платити повну ціну за колишні гріхи Бєлграда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG