Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльсько-палестинський конфлікт. Новий президент краю Косово


Ізраїльсько-палестинський конфлікт. Новий президент краю Косово

Прага, 6 березня 2002 – Ізраїльсько-палестинський кривавий конфлікт залишається у центрі уваги західної преси. Серед інших міжнародних подій оглядачі коментують також недавнє обрання президента краю Косово, розвиток подій в Афганістані та інше.

Коментуючи ескалацію ізраїльсько-палестинського конфлікту, британська газета «Індепендент» у редакційній статті називає нинішні події на Близькому сході «найкривавішою кризою» в регіоні від початку останньої хвилі конфлікту 18 місяців тому. При чому, як підкреслює газета, міжнародна спільнота не робить нічого, щоб загальмувати кровопролиття. Обидві сторони переконані, що насилля є їхньою найліпшою стратегією. Ізраїльський прем’єр-міністр Шарон вірить, що за допомогою бомб і бульдозерів він змусить палестинців сісти за стіл переговорів. Тим часом палестинські бойовики продовжують сіяти відчай серед ізраїльського цивільного населення своїми безконечними кривавими вилазками. Водночас будь-які мирні пропозиції не лише не припиняють насилля, а навпаки - викликають його ескалацію. Проте, як підкреслює «Індепендент», раніше чи пізніше акції насилля вичерпають себе. На цей випадок аутсайдери, тобто міжнародна спільнота мала б мати приготований план переговорів поміркованих сил від обох сторін. Захід і арабські країни, як вважає газета, повинні об’єднати свої зусилля. Однак, пише на закінчення «Індепендент», лише самі палестинці й ізраїльтяни можуть припинити насилля і врешті досягти тривалого миру.

Цю ж думку в газеті «Інтернешанел геральд трібюн» розвиває фахівець із проблем Близького сходу, колишній науковець при Гарвардському університеті Леонард Гаусман. Для досягнення тривалого миру, пише він, обидві сторони повинні піти на болючі поступки. Основою для дальших розмов, на думку автора, можуть послужити недавні саудівські мирні пропозиції, які передбачають компроміс у справі замороження дальшого будівництва єврейських поселень на палестинських територіях і в справі поділу Єрусалима. План передбачає виведення ізраїльських військ з палестинських територій і з Голанських висот, а також неповернення палестинських біженців на ізраїльські землі. На думку автора, мирний процес можна зрушити з мертвого пункту, якщо обидві сторони усвідомлять необхідність піти на ці та інші поступки.

На закінчення варто навести один із відгуків на обрання в парламенті краю Косово першого президента краю. Коментатор французької газети «Ле Монд» Крістоф Шатело підкреслює, що повноваження президента Руґови насправді є обмежені. Справжня влада у провінції залишиться в руках адміністрації ООН, водночас буде розширена автономія краю від Сербії. Попри той факт, що всі три албанські етнічні партії у краї Косово домагаються цілковитої незалежності від Бєлграда, пише на закінчення коментатор газети «Ле Монд», майбутній адміністративний статус провінції щойно слід буде визначити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG