Доступність посилання

ТОП новини

11 березня у президентському Палаці у Варшаві Александр Кваснєвський вручив державну нагороду Республіки Польща українському офіцерові Віктору Ганущаку


11 березня у президентському Палаці у Варшаві Александр Кваснєвський вручив державну нагороду Республіки Польща українському офіцерові Віктору Ганущаку

Варшава, 11 березня 2002 - Віктор Ганущак спеціально прилетів з Косова, де він командує українсько-польським батальйоном миротворчих сил.

Українсько-польський батальйон миротворчих сил має не лише військове, а й велике політичне значення для майбутнього Польщі та України, - таку оцінку дав цьому спільному формуванню Збігнєв Бжезінський, директор Осередку Стратегічних і Міжнародних Студій у Вашингтоні, колишній радник президента Сполучених Штатів Америки. Польсько-український батальйон був удостоєний особистої похвали президента США Джорджа Буша , президентів Польщі та України Александра Кваснєвського та Леоніда Кучми. І звичайно ж найвищі оцінки дістає спільний польсько-український батальйон від командування НАТО .Нагадаю, що це військове формування зараз виконує миротворчу місію у Косові, де діє в сфері американської відповідальності. Батальон виконує дуже поважні завдання, йому доручалися місії із заблокування кордону з Македонією, де албанські ревеліанти вели партизанську війну, батальйон конвоював сербів, патрулював села, надавав медичну допомогу місцевим мешканцям. Зараз польсько-українська військова формація теж виконує миротворчу місію. У серпні поїдуть до Косова свіжі сили з цього військового формування.

А 11 березня заступник командира польсько-українського батальйону Віктор Ганущак спеціально прилетів до Варшави аби отримати нагороду з рук президента Республіки Польща Александра Кваснєвського, який відзначив увесь батальйон і окремих солдатів та офіцерів, польських та українських , Почесним Знаком збройних сил Республіки Польща. До слова , високі оцінки отримали й ті солдати та офіцери Українського війська , які беруть участь у маневрах НАТО, що саме зараз проходять у Польщі.

Щодо польсько-українського батальйону, то він має за плечима – участь у маневрах «Щит миру» , « Козацький степ 99». І як ми вже казали, з липня двохтисячного батальйон виконує місію у Косові.

Позитивний досвід цього спільного військового формування дав підстави рік тому президентам Польщі та України висловити ідею творення спільної польсько-української бригади для Сил Швидкого Реагування Європейського Союзу. Під час польсько-українських міжурядових консультацій, які завершилися кілька днів тому, це питання порушувалося. Я запитала державного секретаря МЗС України з питань європейської інтеграції Олександра Чалого, як виглядає зараз справа з реалізацією ідеї президентів. Чи знайшла вона розуміння в Європейському Союзі. Олександр Чалий відповів:

- Сама ідея є на порядку денному польсько-українських відносин. Вона знаходиться на стадії вивчення, оскільки спільна політика безпеки Євросоюзу – ще у стадії становлення і формування. Є ще багато питань, які потребують додаткового опрацювання, тому ідея не знята з порядку денного, але до її конкретної реалізації поки що не дійшло, -

- сказав Державний секретар Міністерства закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG