Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь ігнорує український метал, проте підтримує на виборах українських комуністів


Білорусь ігнорує український метал, проте підтримує на виборах українських комуністів

Мінськ, 12 березня 2002 --Сьогодні розпочинається візит до України білоруського міністра закордонних справ Михайла Хвастова. Цікаво, що саме сьогодні в Мінську відбувається засідання Ради міністрів "союзної держави Білорусі та Росії", на якому головує російський прем"єр Михайло Касьянов. Його проігнорував не тільки шеф білоруської дипломатії, але й президент Аляксандр Лукашенка, який несподівано влаштував собі відпочинок саме цього тижня.

Впродовж двох днів міністр закордонних справ Білорусі зустрінеться з українським колегою Анатолієм Зленком, прем’єр-міністром Анатолієм Кінахом та президентом Леонідом Кучмою.

Передбачається, що підчас візиту буде підписано угоду про співробітництво між міністерствами закордонних справ Білорусі та України, а також міжурядовий меморандум про принципи не вживання спеціальних заходів у взаємній торгівлі до товарів, що їх імпортують з митної території Білорусі та України. Планується підписання протоколу про порядок взаємодії митних відомств двох країн підчас порівняння митної статистики торгівлі між Україною та Білоруссю.

Речник білоруського МЗС Павал Латушка зазначив:

"У Кіеве Міхаіл Хвастоў сустрэнецца з прадстаўнікамі шматлікай беларускай дыяспары, якая жыве ва Украіне. Мы разглядаем Украіну ў якасці важнага палітычнага і эканамічнага партнёра Рэспублікі Беларусь як на двухбаковым узроўні, так і на міжнароднай арэне. Выказваем спадзяванне, што згаданы візіт будзе садзейнічаць умацаванню двухбаковых палітычных і гандлёва-эканамічных сувязей паміж краінамі".

За повідомленням речника білоруського МЗС, з Україною укладено 59 двосторонніх міжнародних договорів. За обсягом товарообігу Україна має третє -- після Росії та Німеччини -- місце серед головних торговельних партнерів Білорусі. Минулого року білорусько-український товарообіг склав 700 мільйонів доларів, Білорусь продала більше товарів, ніж Україна.

Мінськ наголошує на економічному складнику візити свого міністра до Києва, проте українська сторона вважає суттєвим і політичну частину.

Посол Дронь висловився з приводу економічних стосунків. За його словами, білорусько-український товарообіг зменшився, хоча, цитую, "українська сторона готова постачати, але не купляють, напевно, з-за складного фінансового становища підприємств". Передусім це стосується металу, який "дуже потрібний потужним підприємствам машинобудівництва Білорусі", -- зазначає український посол в Мінську та додає: "Сьогодні везуть метал в Білорусь з Уралу, що дорожче та не завжди якісно. Труби наші часом ігноруються. Напевно, якісь інші причини є".

Анатолій Дронь заявив, що ці проблеми обговорюватимуться найближчим часом нарадою керівників підприємств гірно-металургійного комплексу України та машинобудівних підприємств Білорусі. Український посол додав, що білоруська сільскогосподарча техніка дуже потрібна сільському господарству України, що відроджується.

Щодо питань, які не обговорюватимуться, то офіційний Мінськ упевнений, що Київ не вимагатиме пояснень від міністра Хвастова з приводу публічної підтримки білоруським президентом Аляксандром Лукашенкою українських комуністів на виборах до Верховної Ради. Посол Дронь на прес-конференції в Мінську заявив, що керівництво України ніколи не дозволяло собі зустрічатися з представниками білоруської опозиції, яка виступає проти президента. Ось як цю заяву українського посла прокоментував на прохання Радіо Свобода речник МЗС Білорусі Павал Латушка:

«Це питання не обговорюватиметься підчас поїздки до Києва. На відміну від представників білоруської опозиції, представники українського парламенту є представниками ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ опозиції та вони є членами державного органу, органу державної влади -- найвищого законодавчого органу влади. У цьому зв’язку МЗС дало відповідні рекомендації президентові щодо проведення цих зустрічей, і ми не бачимо в цих зустрічах будь-якої політики»

Так сказав речник білоруського МЗС про передвиборчу зустріч українських комуністів з президентом Аляксандром Лукашенкою, який публічно та відкрито підтримав Петра Симоненка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG