Доступність посилання

ТОП новини

Російські генерали розберуться самі, без Юлі Тимошенко


Російські генерали розберуться самі, без Юлі Тимошенко

Прага, 12 березня 2002 - Російський суд визнав за недоцільне викликати Юлію Тимошенко в якості свідка у справі Міністерства оборони. У вівторок військовий суд Московського гарнізону оголосив обвинувачувальний вирок у справі генерал-полковника Георгія Олійника, колишнього начальника Головного управління військового бюджету і фінансування Міноборони Росії. Генеральна прокуратура Росії звинувачує його у перевищенні службових повноважень під час переказу на Україну майже пів мільярда доларів.

Кандидата у народні депутати України Юлію Тимошенко хотіли бачити в російському суді в якості свідка адвокати підсудного Олійника. На їхню думку, Тимошенко може засвідчити невинність генерал-полковника, якого звинувачують у організації афери з 450-ма мільйонами доларів.

За даними слідства, у 1996-97 роках російські чиновники вигадали схему, за якою російське акціонерне товариство Газпром розрахується з російським урядом за податки, а на ці кошти Міністерство оборони Росії закупить в України будівельні матеріали, причому українські поставки йтимуть за рахунок відшкодувань Україною боргів за російський газ. Гроші чомусь одержала британська компанія United Energy International, засновником якої, як стверджують російські джерела, була корпорація Єдині Енергетичні Системи, що її очолювала Юлія Тимошенко. Врешті-решт, згадана лондонська фірма переказала ці ж 450 мільйонів назад Газпрому начебто, розраховуючись за російський газ для України.

Невідомо, чи були зараховані ці кошти Україні як плату за енергоносії, але те, що Міноборони Росії так і не одержало з України будівельних матеріалів слідство з’ясувало. Як пише щоденник "Врємя новостєй", ціла операція з переказами майже пів мільярда доларів тривала кілька днів, а руки на ній нагріли усі, крім російського військового відомства.

Виступаючи в суді Московського гарнізону після оголошення вироку, Георгій Олійник визнав, що він підписував платіжні доручення, бо на той час був головним фінансистом Міністерства оборони Росії. Але, Олійник заявив, що авторами афери були колишній голова російського уряду Віктор Черномирдін і колишній український прем’єр Павло Лазаренко. З української сторони угоду про схему відшкодувань підписала тодішній президент корпорації Єдині Енергетичні системи Юлія Тимошенко. Саме вона, вважають адвокати підсудного, може засвідчити його невинність.

Як би там не було, російські оглядачі говорять, що Тимошенко Московському суду зараз не потрібна, це – "розборки" між російськими генералами. На підтвердження такого припущення Московський суд вирішив у вівторок, що свідчити Тимошенко недоцільно, натомість судді збираються викликати колишнього міністра оброни Росії Родіонова, його заступника Саломатіна, і колишнього заступника міністра фінансів Вавілова.

Але, як пише у вівторок російський щоденник "Врємя новостєй", за все відповідатиме генерал Олійник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG