Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Сербії і Чорногорії, за посередництвом представника Європейського союзу Хав’єра Солани, у четвер вранці досягли домовленості про перебудову югославської федерації


Керівники Сербії і Чорногорії, за посередництвом представника Європейського союзу Хав’єра Солани, у четвер вранці досягли домовленості про перебудову югославської федерації

Бєлград, 14 березня 2002 – Югославії більше немає. Нова держава називається – Сербія і Чорногорія. Завершальні переговори розпочалися в середу о чотирнадцятій годині й тривали тринадцять годин. Керівник Європейського союзу Хав’єр Солана відклав конференцію для преси й відліт з Бєлграда, який був запланований на дев’ятнадцяту годину. У четвер о другій годині ранку він з усмішкою зв’явився перед командою перевтомлених журналістів й коротко сказав: “Усе буде о-кей!” Через годину до представників “четвертої влади” звернулися й інші учасники сербсько-чорногорського марафону.

Президент Югославії Воїслав Коштуніца спершу сказав, що нове ім’я держави, яку він очолює, буде – Сербія і Чорногорія та, що вона буде єдиним міжнародним чинником. Він зазначив: “Це не буде ні федерація ні конфедерація. Знайдено нове, оригінальне рішення, яке прийнятне як для двох республік, так і для регіону і Європи”. Президент висловив впевненість, що нову конституцію буде ухвалено до червня, а вибори до союзних органів буде проведено на початку осені. Союзний прем’єр-міністр одночасно буде главою нової держави.

Сербський прем’єр-міністр Зоран Джінджич заявив, що учасники переговорів взяли до уваги фактичний стан та що гарантом проведення угоди буде Європейський союз. За його словами, референдум про незалежність Чорногорії буде відкладено принаймні на один рік. Заступник союзного прем’єра Миролюб Лабус пояснив в чому полягає оригінальне рішення про яке говорив Коштуніца: “Спільна держава матиме два ринки й два економічні простори, які буде гармонізовано протягом дванадцяти місяців”. Іншими словами, Чорногорія зберегла окрему митну систему, а офіційною валютою в ній залишається євро. Окремі сербські економісти висловлюють впевненість, що динар вже у квітні стане конвертибільним й відтак легше повернеться до Чорногорії.

Повідомляючи про досягнення домовленості, електронні масмедіа зазначають, що угода стане чинною після обговорення в парламентах Югославії, Сербії і Чорногорії. Окремі оглядачі висловлюють скепсис щодо життєздатності напівфедерації чи напівконфедерації, яку один дотепник уже назвав – Соланією. Нагадаємо, що Солана був генеральним секретарем НАТО в час повітряної кампанії проти Югославії. Тоді він був найненависнішою людиною в країні, яку тепер врятував від розвалу. Югославія існувала 82 роки. Створив її король Олександр Карадьордєвич, а розбив – комуніст Слободан Мілошевич. На Балканах 14 березня виникла нова держава – Сербія і Чорногорія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG