Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах відбулося чергове успішне випробування систем протиракетної оборони


У Сполучених Штатах відбулося чергове успішне випробування систем протиракетної оборони

Н’ю Йорк, 17 березня 2002 - Останнє за часом випробування елементів протиракетної оборони було шостим за числом и четвертим за успішними наслідками. Спочатку з військово-повітряної бази Ванденберг у Каліфорнії військові запустили у бік Тихого океану міжконтинентальну балістичну ракету типу Мінітмен-2 з макетом ядерної боєголовки та трьома порожніми макетами, котрі повинні, як то кажуть, збивати з пантелику ракету-перехоплювача.

Майже одразу після запуску ракету-агресора було виявлено за допомогою сенсорів космічного базування і радарів, розташованих на поверхні Землі. За 10 хвилин з острова Мек-Айленд у Тихому океані, неподалік екватора, злетіла ракета - перехоплювач. Сягнувши космічної висоти у 230 кілометрів над рівнем моря, вона протаранила й розтрощила умовну ядерну боєголовку, розрізнивши її з-посеред порожніх макетів. Це вже вчетверте випробування майбутньої системи протиракетної оборони дає позитивні результати. Два тести були невдалими. “На мою думку, наша випробувальна програма просувається і вже досягла доволі переконливих успіхів”, - заявив у телевізійному інтерв’ю Пол Вулфовіц, заступник міністра оборони Сполучених Штатів. Він підкреслив, що це не було імітацією реального запуску, що метою випробування було насамперед переконатися в тому, що перехоплювач вміє розрізняти між справжньою боєголовкою та порожньою. Цієї мети досягли вперше.

Підполковник Рік Ленер, представник Протиракетного агентства Пентагону, вважає, що перед тим, як розгорнути довершену систему протиракетної оборони наземного базування, треба провести ще принаймні 19 нових випробувань.

Військові інженери розробляють також інші типи протиракетних систем. На початку цього року ракета-перехоплювач, розташована на кораблі, поцілила у макет ядерної боєголовки. Це все одно, що кулею поцілити в кулю.

Військові планувальники прагнуть розгорнути багатошарову протиракетну оборонну систему до 2008-го року. Ядро системи становитимуть орбітальні лазери, здатні перехоплювати ракету-агресора одразу після запуску.

Адміністрація президента Джорджа Буша наполягає на якомога швидшому розгортанні оборонних протиракетних систем, покликаних бути заборолом, здатним захистити Сполучені Штати та їхніх союзників від атаки з боку так званих країн-ізгоїв, таких як Іран, Ірак і Північна Корея.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG