Доступність посилання

ТОП новини

Особливості виборчої кампанії у Києві


Особливості виборчої кампанії у Києві

Київ, 25 березня 2002 - Виборча кампанія в столиці України має свої особливості , які вирізняють її від кампаній в інших регіонах. Кількість рекламної та пропагандистської продукції вказує на те, що монополію на київський електорат тримають блок “Єдність” та “За єду”. Експерти стверджують , що такого компромісу між блоками було досягнуто місяць тому, і це швидше за все означає, що блок “За Єду” і адміністрація Президента не заважатимуть Омельченку досягнути головної мети -знову обиратися в мери . Саме тому блок “Єдність” не воює публічно з блоком “За Єду”. Кияни мають можливість бачити приблизно однакову кількість рекламних листівок від цих блоків і у своїх парадних, і в магазинах. Присутність інших блоків та партій у повсякденному житті киян є дуже слабкою. Щодо інших регіонів, то за деякими винятками блок “За єдину Україну “ має абсолютну монополію в мажоритарних округах, і абсолютну підтримку місцевої влади. Друга особливість виборчої кампанії у Києві полягає в тому, що в столиці ризикнули включитися у боротьбу в мажоритарних округах декілька кандидатів від опозиції, або від тих блоків і партій, яких можна кваліфікувати як конкурентів блоку “За Єду” і меншою мірою “Єдності”. Олесь Доній , Терьохін та багато інших кандидатів у депутати, які намагаються виборювати самостійно або за підтримки партії свої місця. Є окремі округи, де представники Блоку “За єдину Україну “ отримали певний карт-бланш, за винятком тих, де Омельченко підтримує своїх кадрів, аби у перспективі створити фракцію у новому парламенті , уже не за партійним списком, а за рахунок мажоритарних округів і за рахунок із самовисуванців. Київ завжди кваліфікувався політологами, аналітиками як барометр політичних настроїв України, і голосування в Києві було завжди симптоматичним з огляду на перспективу політичного розвитку для всієї України.

Якщо ж говорити про виборчі симпатії киян, то вони не є виразними і однотипними. Популярний у регіонах блок “Наша Україна” за соціологічними даними менш популярний у столиці. Ще менше популярні єсдеки Медведчука.. Не демонструють кияни симпатій до блоку “За Єдину Україну” , комуністів, а також до тих, хто робить ставку на примітивний протест, до яких зазвичай зараховують блок Бродського та Вітренко. Тут останні є аутсайдерами на відміну від інших регіонів України.

Вирізняється столиця від інших регіонів і тим, що тут важче сфальсифікувати вибори, оскільки в Києві осідає велика кількість різних спостерігачів, а громадськість спроможна контролювати хід виборів на дільницях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG