Доступність посилання

ТОП новини

Попередні підсумки в Криму


Попередні підсумки в Криму

Симферополь, 1 квітня 2002 - За попередніми підсумками виборів у Криму, комуністи виграли у загальнодержавному багатомандатному окрузі і програли у мажоритарних округах до українського й кримського парламентів.

За попередніми підсумками, у Криму в багатомандатному окрузі лідирують комуністи, об’єднані есдеки і блок “Наша Україна”. За Компартію в автономії проголосувало близько 33% виборців. СДПУ(о) отримала 12, а «Наша Україна» - 9%. Блок «За єдину Україну» зазнав певної поразки – лише 7% голосів. Ще нищівніша поразка у «Руського блоку» - менше 4%. В одномандатних округах лідирують переважно представники «Заєди» - нардепи попереднього скликання Сергій Іванов та Анатолій Раханський і кримський прем’єр Валерій Горбатов, а також самовисуванці – безпартійні Лев Міримський, Володимир Шкляр, Анатолій Франчук та його син Ігор Франчук, об’єднаний соціал-демократ Валерій Євдокимов і Віктор Мироненко – єдиний, до речі, комуніст. В окрузі №1 у Симферополі приблизно однакову кількість голосів набрали есдек Володимир Воюш і “заєдист” Віталій Кириченко. Останній поки що лідирує.

На виборах до кримського парламенту виборчі об’єднання Блок Леоніда Грача й Команда Сергія Куницина отримали приблизно однакову кількість мандатів - по 30-35. За попередніми даними, центрист, екс-прем’єр Сергій Куницин матиме у парламенті автономії до 35 своїх прихильників, а комуніст, тепер уже екс-спікер Леонід Грач – до 32. Однак депутатство самого пана Грача – під великим знаком запитання. Голова Центрвиборчкому Криму Іван Поляков заявив у понеділок, що вибори в окрузі №25, де балотувався екс-спікер будуть визнані недійсними.

Приблизно 5 місць у Верховній Раді автономії матиме Руський блок, 2-3 – об’єднані есдеки і 4 – кримські татари, лише двоє з яких – висуванці Меджлісу – заступник глави Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умеров і голова Республіканського комітету у справах національностей і депортованих Едіп Гафаров. Попередні підсумки підбито у 92 округах зі 100. Утім, місцеві спостерігачі вважають, що тут можливі суттєві зміни. Уже кілька політиків, які програли, заявили, що оскаржать результати виборів до кримського парламенту.

Підбито попередні підсумки і на виборах мерів кримських міст. Міським головою Симферополя втретє став безпартійний Валерій Єрмак. А ось у Ялті мер буде новий – тут перемогу отримав член СДПУ(о) Сергій Брайко. Старі керівники залишилися в Євпаторії, Джанкої і Феодосії – усі вони входять до Команди Куницина. А в Керчі – мером і далі буде член Блоку Грача Олег Осадчий. Остаточні ж підсумки виборів до рад усіх рівнів у Криму обіцяють лише у вівторок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG