Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні очима російських спостерігачів: немає підстав визнавати вибори недійсними, порушення були, але не глобальні


Вибори в Україні очима російських спостерігачів: немає підстав визнавати вибори недійсними, порушення були, але не глобальні

Київ, 1 квітня 2002 - Парламентські вибори в Україні пройшли на належному демократичному рівні. І у нас немає підстав визнавати їх недійсними – такого висновку дійшла делегація російських спостерігачів, депутатів Державної Думи Російської Федерації на чолі із Главою делегації Олександром Салієм. Усього , за його словами, перебіг виборчого процесу в Україні відстежували 30 російських парламентаріїв. Про це офіційні спостерігачі повідомили на прес-конференції у Посольстві Росії в Україні.

Глава делегації російських спостерігачів Олександр Салій наголосив,що для Росії попередні підсумки виборів в Україні зовсім не були несподіваними. Усе пройшло так, як ми і передбачали – зауважив Олександр Салій, подив викликає хіба що програш партії зелених. І хоч учасники виборчого процесу здебільшого дотримувалися демократичних норм, провадив далі Глава делегації російських спостерігачів, однак порушення були. Щоправда, вони не мали глобального характеру. Приміром, майже усі спостерігачі наголошують на тому,що у регіонах упевнено та безбоязно використовувався адмінресурс. Це виявлялося у маніпулюванні голосами студентів, адже у деяких містах неділя, 31 березня, була для студентів робочим днем. Керівники вузів пішли на такий крок,щоб залучити до участі у виборах якомога більше студентів. У Росії подібні речі кваліфікуються як чорні технології - сказав Олександр Салій. Спостерігачів з Росії вразив той факт,що у Криму, у Бахчисараї, агітація тривала навіть у день голосування. Вони привернули увагу журналістів до непродуманого, як на їхню думку, кроку - бюлетенів українською мовою. У Криму літнім людям було доволі непросто прочитати відомості про кандидатів через погане знання української. І , певна річ, російські парламентарії не могли не звернути увагу на вкрай погану організацію виборів.Це, як кажуть вони, призведе до зниження активності електорату на наступних виборах.

Депутат Держдуми Вадим Бондар спостерігав за виборами на Полтавщині. Радіо Свобода він повідомив про одне із грубих порушень: «У п’ятницю увечері побили агітатора. Це сталося у райцентрі Нові Санжари. Потерпілий каже, що його били два депутати до районної ради. Я їздив до цієї людини, уточняв,чи справді усе відбулося так. Добре, що підключилися правоохоронці. Я у свою чергу просив і прокурора, і начальника міліції достатньо серйозно підійти до ситуації, оскільки питання політичне. Не знаю , чим це скінчиться. Але людина, яку побили, досить налякана.»

Окрім цього, Вадим Бондар наголосив на вкрай брутальній поведінці голови виборчої комісії № 145 у Полтаві, який намагався грубо вигнати спостерігача із дільниці. Це відбувалося тоді, коли у комісії уже було складено 3 акти про грубі порушення. Вадим Бондар: «Мені не сподобалася грубість голови цієї комісії. Він спочатку мене образив, потім сказав, мовляв, їдь до своєї Росії і контролюй там, що хочеш. Це можна розцінювати як недружній акт, як особисту образу.»

Але подібні факти не дозволяють говорити, що вибори в Україні були абсолютно нечесними. До речі, про чесність можна буде сказати лише за тиждень, коли буде повна виборча картина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG