Доступність посилання

ТОП новини

Враження іноземних спостерігачів від виборів


Враження іноземних спостерігачів від виборів

Київ, 1 квітня 2002 - За виборами в Україні спостерігали більше тисячі іноземних спостерігачів – представників ОБСЄ, Ради Європи, виконкому СНД та інших міжнародних організацій. 1-го квітня спостерігачі зустрічалися з журналістами, які висвітлювали перебіг виборчих перегонів і ділилися своїми враженнями від українських виборів.

Прес-конференції провели керівники міжнародної місії спостерігачів від ОБСЄ та Ради Європи, від Міжнародного республіканського інституту США та Європейського інституту засобів масової інформації. Іноземні спостерігачі побачили, як проходила виборча кампанія і вибори не лише у Києві, а й інших містах України. І, підбиваючи підсумки цієї важливої для України події, іноземці наголосили: українські вибори не були чесними і справедливими. За словами Президента Міжнародного республіканського інституту Джорджа Фолсома, типовими для українських виборів порушеннями можна вважати: порушення таємниці голосування, внесення до виборчих списків осіб, які померли; фізичні загрози кандидатам та виборцям стосовно голосування за певні політичні сили тощо.

Апофеозом виборів, на думку одного з керівників Парламентської асамблеї Ради Європи Брюса Джорджа, можна назвати наступну картинку: сотні виборців тиснуться одне до одного у темному, маленькому приміщенні – коридорі або фойє однієї з київських шкіл. Люди годинами чекають у тісняві своєї черги до кабінки, а представники дільничої комісії роблять вигляд, що не помічають цього. Ніхто з них не заспокоює виборців, не вибачається за незручності – не кажучи вже про допомогу у роз’ясненні якогось питання, - розповідає Брюс Джордж. Його колега з Ради Європи Андреас ГРОС зауважує, що влада, таким чином, продемонструвала свою зневагу до виборців: «Людина почувається приниженою, стоячи у тісній маленькій кімнаті, іноді – із недостатнім освітленням. Виборець почувається людиною другого сорту...».

Посол Майкл Вайгант – керівник місії зі спостереження за виборами ОБСЄ, робить сумний висновок щодо недотримання українською владою під час парламентських виборів демократичних норм.

Такого ж висновку дійшли і представники американського Міжнародного республіканського інституту. А за словами конгресмена Боба Шайфера, Україна досі працює в умовах маніпулювання виборами. Хоча пан Шайфер зберігає оптимізм щодо майбутнього України: “Українська влада має дослухатися порад демократично розвинених держав, і, отже, наше спільне завдання – готуватися до наступних виборів, зробити їх чесними, прозорими, демократичними”.

Зауважу, що, за даними ОБСЄ, іноземні спостерігачі мали змогу ознайомитися з роботою лише п’яти – шести відсотків виборчих дільниць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG