Доступність посилання

ТОП новини

ООН – демографія


ООН – демографія

Прага, 2 квітня 2002 – Демографи ООН переглянули попередні досить драматичні передбачення у справі дальшого зростання населення землі і зростання у зв’язку з цим соціальних, економічних та екологічних проблем. Експерти ООН з питань демографії останніми роками стверджують спад народжуваності у світі, в тому числі й у країнах третього світу.

Цей факт ствердили демографи із різних країн світу під час конференції ООН, що проходила від 11-го до 14-го березня в Нью-Йорку. За їхніми спостереженнями, протягом останніх років наступило помітне сповільнення народжуваності у різних країнах світу, особливо у бідних, густонаселених країнах, де досі на одну жінку припадало до 5-ти народжених дітей. Якщо ця тенденція потриває протягом наступних 50-ти років, то, як вважають демографи, на одну жінку в середньому припадатиме лише понад двоє народжених дітей. Така кількість мала би цілковито стабілізувати рівень народонаселення землі. Мова тут іде зокрема про 74 країни третього світу, провідні місця серед яких займають Індія, Індонезія, Мексика, Бразилія, Іран і Єгипет, населення яких становить приблизно 40 відсотків населення землі. Проте, як стверджують фахівці ООН, народжуваність у промислово розвинених європейських країнах протягом останніх 45-ти років і далі продовжує спадати. Якщо в 50-х роках на одну жінку у Західній Європі припадало в середньому дві з половиною дитини, то нині ця цифра становить лише одну і три десятих.

Керівник демографічного відомства ООН Джозеф Чамі пояснює це багатьма причинами, головною з яких є зростаючі вимоги до якості життя, тобто люди бажають мати більше вільного часу і жити у кращих соціальних умовах, мати можливість дати одній або двом дітям ліпшу освіту, ніж вони змогли б при наявності багатьох дітей.

«Звичайно, чоловіки й жінки бажають дотримувати стилю життя, який вони дивляться в телебаченні і про який вони читають у газетах і журналах» - каже директор демографічного відомства ООН Чамі. Прогнозування й передбачення – справа не надто вдячна, бо не завжди такі передбачення збуваються. Тому, на всякий випадок демографи ООН вирішили себе застрахувати. Припускаючи, що народжуваність у світі може далі спадати, вони все ж таки на найближчі 50 років передбачають дальше можливе зростання людності, особливо у країнах третього світу до 50-ти відсотків, тобто із нинішніх 6-ти мільярдів і ста мільйонів осіб до 9-ти мільярдів трьохсот мільйонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG