Доступність посилання

ТОП новини

Результати виборів до парламенту Криму


Результати виборів до парламенту Криму

Симферополь, 3 квітня 2002 - В Криму все ще триває підрахунок голосів у мажоритарних округах із виборів депутатів парламенту автономії. Втім, уже попередні результати дозволили екс-прем’єру Криму Сергію Куницину, який представляє центристські сили, заявити про те, що парламентську більшість у Верховній Раді АРК формуватимуть саме демократичні сили.

За останніми даними, вже відомі результати виборів до кримського парламенту у 85 виборчих округах із ста. Поки що лідирує виборче об’єднання “Команда Куницина”, створене кримським відділенням НДП, - його представники, а також підтримані кандидати, перемогли у 39 округах. Блок Грача, куди переважно увійшли комуністи, поки може розраховувати лише на 25 мандатів. “Руський блок” провів 5 своїх висуванців. За даними Меджлісу кримськотатарського народу, у парламенті автономії буде 7 його представників, серед них – один із лідерів Меджлісу Ільмі Умеров і голова Рескому з питань національностей Едіп Гафаров. Невелику групу депутатів у Верховній Раді автономії матиме впливовий кримський політик Анатолій Франчук, який, нагадаю, переміг на виборах до українського парламенту у Бахчисарайському районі.

Водночас, як повідомив голова Центрвиборчкому Криму Іван Поляков, щонайменше у 7 виборчих округах вибори можуть бути визнані недійсними. Насамперед – у скандально відомому 25-у, де балотувався Леонід Грач, якого суд зняв із виборів, однак окружком відмовився виконати судове рішення. Крім того подібна ситуація виникла в євпаторійських округах №7 і 10 і в окрузі №95 у Симферопольському районі, де окружні комісії не захотіли, чи не встигли виконати рішення судів про відновлення прізвищ кандидатів у депутати в бюлетенях. В окрузі №39 у Симферополі окружком сам визнав вибори недійсними, оскільки виявив велику кількість фальшивих бюлетенів, відданих на користь комуніста Єфанова, який, за першими даними, перемагав. Крім того, вияснилося, що комуністу приписали майже 400 зіпсованих бюлетенів. Недійсними вибори визнані і в окрузі №38, де перемагав комуніст Казарін.

Ще один скандал виник в окрузі №34, де голова окружкому, теж комуніст, виніс усі пораховані бюлетені до себе додому. У зв’язку з цим кримський Центрвиборчком призначив новий перерахунок. Та ж процедура пройде в симферопольському окрузі №36, де виявилися лишні бюлетені.

Тим часом лідер центристів Сергій Куницин заявив, що парламентську більшість у Верховній Раді АРК формуватимуть саме демократичні сили:

“У нас є шанс сформувати професійну і політично грамотну демократичну більшість в парламенті і професійний уряд та взяти на себе політичну відповідальність за подальшу ситуацію в республіці, тому що недомовленість між нами загрожує катастрофічними наслідками для Криму.” – заявив Сергій Куницин. Утім і над ним нависли судові хмари. Його суперник у виборчому окрузі подав до суду з вимогою визнати недійсним обрання депутатом Сергія Куницина. Тож ситуація у новому кримському парламенті поки залишається неясною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG