Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 3 квітня 2002 – Головна увага західної преси і далі залишається на близькосхідному конфлікті, зокрема на триваючих терористичних актах палестинських екстремістів-самовбивць і на ізоляції палестинського лідера Арафата в Рамалі. Оглядачі аналізують можливі шляхи вирішення кризи і закликають західних лідерів втрутитися у цей кривавий конфлікт.

Коментуючи ситуацію на Близькому сході, оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман підкреслює, що головна причина близькосхідного конфлікту безпосередньо пов’язана із вимогою виведення ізраїльських військ із західного берега Йордану й сектора Газа. Проте нині, як вважає автор, палестинцям неможливо довірити керувати їхніми землями, гарантуючи водночас припинення терористичної діяльності проти Ізраїлю. Тому, на думку автора, дотримання миру повинні забезпечити зовнішні сили, приміром, Сполучені Штати або союз НАТО. Для вирішення кризи, як підкреслює Томас Фрідман, Ізраїль повинен вивести свої війська з окупованих 67-го року палестинських земель, інакше, за словами автора, він, тобто Ізраїль, ніколи не зазнає миру і далі підриватиме зусилля США в боротьбі з міжнародним тероризмом. Автор скритикував президента США Буша за те, що той осудив лише палестинських екстремістів-самовбивць, не згадавши потреби вивести ізраїльські війська з палестинських територій.

Британська газета «Індепендент» у редакційній статті підкреслює, що нині життя палестинського лідера Арафата в оточеній і обстрілюваній Рамалі перебуває під загрозою, як ніколи раніше. А тим часом, як вважає газета, він, тобто Арафат, залишається єдиним палестинським лідером, якого не може заступити ніхто інший. Палестинці потребують видатну особистість, яка виступала би на захист цивільного населення проти збройних атак. Арафат є єдиним палестинським представником, який користується підтримкою з боку населення і який може вести переговори з ізраїльськими керівниками. Тому наміри Ізраїлю заступити Арафата газета вважає нереальними. Його смерть або усунення від влади, пише на закінчення британська газета, призведе до активізації і приходу до влади екстремістів організації Хамас, що було б небажано для Ізраїлю і загалом усього регіону.

Ірландська газета «Айриш таймс», теж у редакційній статті закликає міжнародну спільноту негайно втрутитися в ізраїльсько-палестинський конфлікт. Інакше, як підкреслює газета, цей конфлікт може поширити конфронтацію на інші частини регіону і викликати негативні політичні й економічні наслідки у всьому світі. На жаль, веде далі газета, Сполучені Штати, які мають у розпорядженні найширші засоби вплинути на події, вибрали лише осуд палестинського керівництва за триваючі насилля і прийняли погляд Шарона на конфлікт, як лише на проблему тероризму. Газета називає це короткозорим і помилковим підходом, який відображує радше безкритичне ставлення Вашінгтона до політики Ізраїлю і не враховує інтересів і цінностей США і цілого регіону.

У Європі, як підкреслює ірландська газета, можна простежити широку підтримку ідеї виведення ізраїльських військ із палестинських міст і сіл і припинення принизливого трактування Арафата, якого газета називає єдиним палестинським представником у мирних переговорах з Ізраїлем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG