Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт. Афганістан


Близькосхідний конфлікт. Афганістан

Прага, 4 квітня 2002 – Більшість провідних західних газет коментують події на Близькому сході і їхні впливи на політичні уклади у світі. Оглядачі порушують також становище в Афганістані у зв’язку зі спробами західних лідерів і тимчасової адміністрації в Кабулі створити державні структури і поширити владу на провінції.

У контексті близькосхідної кризи оглядач британської газети «Ґардіян» Ґартон Аш аналізує провідну роль Сполучених Штатів у світі і їхні впливи на ситуацію на Близькому сході. Підготовка до можливого воєнного удару по Іраку й підтримка ізраїльського лідера Шарона, за словами автора, викликає стурбованість і об’єднує арабський світ проти Заходу, водночас віддаляючи Європу від Сполучених Штатів із можливими руйнівними наслідками на найближчі роки. Нині США мають лише економічного суперника в обличчі Європи, тим часом військових суперників вони не мають, пише Ґартон Аш. Видатки США на озброєння перевищили разом узяті видатки вісьмох інших країн із найбільшими у світі військовими потенціалами. Хто при цьому повинен стежити за розвитком американської потужності? – запитує автор і додає, що цим повинні займатися міжнародні організації, як, наприклад, ООН та інші неурядові групи. Але цього не досить, як вважає автор. Це повинна робити також Європа, як економічна сила, що дорівнює США, і як група країн, що мають значний дипломатичний і військовий досвід. При цьому йдеться про Європу не як суперника Сполучених Штатів, закінчує коментатор британської газети «Ґардіян», а як їхнього партнера.

Оглядач німецької газети «Ді Вельт», автор сьогоднішньої редакційної статті у цій газеті Тостен Коєль тим часом теж критикує Сполучені Штати за брак чіткої близькосхідної політики. На думку автора, президентові Бушу не вдалося ясно сформулювати його позиції у цій справі. А тим часом США, як підкреслює автор, залишаються єдиною країною, яка могла б використати свої впливи на обидві сторони конфлікту. Що частіше Арафат виступає в ролі беззахисної жертви, як вважає автор, тим більше постає враження, що причиною дальших терористичних актів (палестинців) є Ізраїль. Автор вважає, Буш по суті дозволив близькосхідному конфліктові вимкнутися з-під контролю, тому тепер Сполучені Штати мали би якнайшвидше пошукати вирішення кризи й світ, як підкреслює на закінчення коментатор, стане на їхню сторону.

Британська газета «Дейлі телеґраф» коментує тим часом сформування перших підрозділів афганської національної армії, до якої вступили 600 новобранців. Однак, поки що, як підкреслює газета, решта афганських сил продовжують вести між собою міжусобні війни й влада тимчасового уряду Карзаї поки що не поширюється поза Кабул. Із обіцяної першої суми міжнародної допомоги в 4 із половиною мільярди доларів уряд Карзаї поки що не отримав нічого, тому не має жодних засобів поширення своєї влади поза Кабул. Однак, при цьому всьому, як вважає автор, нині вирисовуються перспективи позитивних змін.

Дальші зміни у цій країні автор пов’язує з американською економічною й фінансовою допомогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG