Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору – Кінах в обмін на Плюща


Четвертий парламент: час вибору – Кінах в обмін на Плюща

Київ, 5 квітня 2002 - Вибори відбулися і тепер різноманітні аналітики, політологи і політики підбивають їхні підсумки. Переможці мріють про посади і кабінети в новому парламенті, а переможені або шукають іншу роботу, або збираються оскаржувати результати виборів у судах.

Ось що думає про підсумки минулого голосування голова Верховної Ради України третього скликання Іван Плющ:

“Я високо оцінюю підсумки виборів, тому що люди із різноманіття 33 партій обрали 6. Це говорить, що суспільство політично структуроване і парламент може бути політично структурований”.

А першочергове завдання четвертого парламенту – обрання нового керівництва. На думку депутатів, непогані шанси залишитися у старому кріслі у самого Івана Плюща. Принаймні, так стверджують представники опозиційних фракцій.

Говорить голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз:

“Я знаю, що зараз інтенсивно проробляється тема Плюща. Підуть на це депутати, чи ні? Ми зараз не граємо впливової ролі, щоб наперед щось гарантувати”.

Багатослівнішим виявився один з лідерів партії “Батьківщина” Олександр Турчинов:

“Є серйозна небезпека, що головою буде обраний представник пропрезидентських сил. Це наверне Верховну Раду до якоїсь підступної, нецікавої діяльності з обслуговування інтересів Кучми і його оточення. Є серйозна небезпека, що знову буде обраний пан Плющ, коли його підтримає Ющенко. І я знаю, що з ним такі переговори вже ведуться”.

Не виключає обрання Івана Плюща головою Верховної Ради четвертого скликання й представник блоку “Наша Україна” Сергій Терьохін:

“Зараз більше шансів у сьогоднішнього керівництва”.

Перебіг подій у новому парламенті може бути наступний. Блоку Віктора Ющенка пропонується найвища посада в уряді, а “наші українці” підтримують кандидатуру Івана Плюща, як голови Верховної Ради.

А що ж робитиме чинний прем‘єр Анатолій Кінах? Адже його блок “За єдину Україну” так і не отримав усенародної підтримки виборців.

“Головне завдання і моє особисто, і новообраних народних депутатів зрозуміти, що в Україні немає запасу часу, запасу економічної й соціальної міцності, щоб зволікати з вирішенням питання формування дієздатної влади, створення умов конструктивної професійної співпраці гілок влади. І це є основою для розвитку як держави, так і ефективного захисту й просуванню національних економічних і політичних інтересів. Я буду виходити з того, що ці питання є першорядними перед іншими, включаючи посадові. І буду робити все, щоб знайти своє місце у цій конфігурації”.

Так і не зрозуміло, в якій конфігурації, урядовій чи парламентській, шукає Анатолій Кінах своє місце.

А якщо “За єдину Україну” не знайде спільної мови з Україною Нашою, то аналітики не виключають “російський сценарій”, коли партія влади об‘єднується з комуністами. Однак перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко таку можливість спростовує:

“Журналісти перестали розумітися в політиці.

Що таке більшість? Це більшість, яка повинна працювати 4 роки, яка укладає певний договір і основні напрямки узгодженої політики. В чому можуть співпадати довгострокові інтереси у комуністів і у тих, хто виражає інтереси капіталу?

Це неможливо! Але нав‘язується суспільству думка, що комуністи з кимсь там намагаються утворити певні спілки. Будуть тимчасові збіги у голосуванні, якщо буде ухвалюватися той чи інший закон.

Фракція може дві позиції зайняти. Просто не брати участь у висуванні і таким чином залишитися на позиціях рядових членів парламенту. Чи взяти участь у розподілі керівництва Верховної Ради, для того, щоб посилити свою роботу на виконання тієї програми, яку підтримали наші виборці”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG