Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід. Молдова


Близький схід. Молдова

Прага, 5 квітня 2002 – Головна увага західних коментаторів і далі залишається на Близькому сході. Оглядачі відгукуються зокрема на останні заяви президента США Буша, у яких головну вину за подовження конфлікту він складає на палестинську сторону. Серед інших міжнародних подій західні оглядачі порушують триваючі у столиці Молдови протести проти комуністичного президента, ставленика Москви.

Коментуючи позицію ізраїльського прем’єра Шарона у близькосхідному конфлікті, оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Клаус-Дітер Франкенберґер пише, що покладання на військову силу і репресії не принесло обіцяної Шароном безпеки, а лише допровадило ізраїльське суспільство до почуття гіркоти і відчаю. З іншого боку, як вважає автор, терористичні атаки ісламських екстремістів-самовбивць, це не лише акти відчаю людей, що бажають миру, це акції, спрямовані на знищення Ізраїлю.

Багато спостерігачів нині вважають, веде далі автор, що зовнішнє втручання в конфлікт не мало би сенсу, поки насилля, фанатизм і тероризм не вичерпають себе. Проте стояти збоку і спостерігати, поки обидві сторони не закінчать взаємні криваві атаки, означало би погоджуватися з дальшою загибеллю невинних цивільних осіб з обох боків.

Палестинці, зрозуміло, мають право на власну державу, пише на закінчення оглядач німецької газети, проте арабські країни повинні змінити свою близькосхідну політику і погодитися жити в мирі з Ізраїлем.

Тим часом британська газета «Дейлі телеґраф» коментує останні заяви президента США Буша у справі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Буш, як вважає газета, надзвичайно критично відгукується про дії палестинського лідера Арафата, який свого часу відмовився від мирних переговорів, чим зрадив палестинців і спровокував дальші криваві насилля. Своїми зауваженнями, як підкреслює «Дейлі телеґраф», президент Буш по суті відкидає особу Арафата, як партнера в переговорах з Ізраїлем. Позиція Буша, на думку газети, свідчить про його дальшу підтримку Ізраїлю, що може створити труднощі в утриманні антитерористичної коаліції у регіоні Близького сходу. Однак, як вважає газета, позиція Буша має сенс, поки палестинська сторона не змінить своєї політики й лідера. Проте проблема полягає в тому, закінчує газета, що палестинці не мають іншого лідера, крім Арафата, неспроможного повести їх до миру й процвітання.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті відгукується на масові протести у столиці Молдови Кишиневі, де тисячі демонстрантів вимагають відставки комуністичного лідера, президента Вороніна. Газета підкреслює при цьому, що головною рушійною силою протестів виступають молдавські націоналісти, які бажають тісніших зв’язків або й возз’єднання з етнічно і мовно близькою Румунією. Ïм протистоїть російська національна меншість і жменька молдаван, які воліють залишатися у близьких взаєминах із Росією. За цих умов, на думку газети, ситуацією в Молдові мав би зайнятися уповноважений Європейського союзу із закордонних справ Хав'єр Солана. Досі, як вважає газета, ЄС нехтував проблемою Молдови, незважаючи на можливі драматичні наслідки для усіх зацікавлених сторін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG