Доступність посилання

ТОП новини

5 квітня - американський посланець побачився з Арафатом


5 квітня - американський посланець побачився з Арафатом

Прага, 5 квітня 2002 - Ізраїль ігнорує заклики світової спільноти припинити воєнну операцію на західному березі Йордана. Але відбувся прорив міжнародної ізоляції Ясіра Арафата. Сьогодні американський посланець на Близькому Сході Ентоні Зінні зустрівся з лідером палестинців.

Зінні став першим чільним урядовцем, який побачив Ясіра Арафата за останні вісім днів. Їхня зустріч відбулася штаб-квартирі палестинського лідера в місті Рамалла і, за даними з палестинських джерел, тривала півтори години. Про напруженість довкола цих переговорів свідчить такий факт: ізраїльські солдати випустили сльозогінний газ у журналістів, які намагалися висвітлювати подію.

Ізраїль раніше не дозволяв американському посланцеві зустрічатися з Арафатом, але пішов поступку після вчорашнього виступу президента США, який у жорсткому тоні закликав припинити насильство на Близькому Сході. Зараз у регіоні всі очікують візиту державного секретаря США Колліна Пауелла, який розпочинається наступного тижня. За свідченням одного з радників Арафата, сьогодні вранці держсекретар США телефонував до палестинського лідера, а той, із свого боку, підтримав мирні пропозиції Буша. Є також інформація про те, що американський посланець Ентоні Зінні переконав Арафата створити комісію за участю чільних палестинських радників, які шукатимуть шляхи виходу з кризи.

Від ізраїльської влади тим часом надходять суперечливі сигнали. Той факт, що Зінні дали дозвіл побачитися з Арафатом, можливо є ознакою того, що ізраїльтяни готові пом‘якшити блокаду палестинців. Але, з іншого боку, прем‘єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон уже заявив про те, що його країна не буде зупиняти воєнної операції. Ізраїльські коментатори припускають, що ізраїльська армія використовує момент до приїзду Пауелла, аби зміцнити свої позиції. За останній тиждень Ізраїль окупував 6 більших палестинських міст і кілька менших, заарештував сотні палестинців. У Віфлиємі ізраїльська армія й далі тримає в облозі церкву Різдва Христового, в який переховуються палестинці. До речі, в Тель-Авіві також сподобався виступ Буша, особливо слова про те, треба покласти край тероризму, в якому ізраїльтяни звинувачують свого противника. Але й палестинці не складають зброю. Лідер радикального угруповання Хамас сьогодні закликав співвітчизників зміцнювати опір доти, доки не закінчиться ізраїльська окупація.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG